CHEF STAGE de Eddy Chu

2015-08-25 2224 瀏覽
今日為左同朋友慶祝生日,去左尖沙咀搵正野食,跟住本身諗住去食韓國燒烤,但係行行下。見到呢間野嘅廣告,見啲野食都唔錯喎於是就上左樓食呢間,入到去一坐低啲職員就好熱情咁招呼,仲為我地推薦菜式,於是我地跟左職員,坐低乖乖等食。艾迪 BB鴿首先餐廳將火喉控制得好好, 令BB鴿燒得好有光澤,而且是用左獨有醃製方式來製作,所以入口皮脆肉嫩又多汁,唔會好乾身又唔會太過油膩,而且香噴噴,真係連骨都唔想放過。日本帶子配蜜糖麵豉汁店員說這是餐廳獲獎的推介菜式,一盤就有10隻冰鎮日本帶子, 而每一隻都帶子入口時都口感充滿彈性, 而且非常爽口鮮甜。點埋餐廳特配嘅蜜糖麵豉汁, 帶子嘅味道即時變得香甜, 而且還有一股麵豉的香味湧現來,令人回味無窮。焗法國連殼食田螺平常食焗法國食田螺要用工具將田螺拎出黎,好易整污糟對手,而餐廳貼心為各個鐘意食焗法國田螺嘅人推出左呢款連殼食嘅法國田螺,佢嘅田螺殼是用麵條製成的, 之後再將外殼連同田螺肉一拼齊烤;經外殼烤焗後變到脆卜卜, 內裡嘅田螺好香,食落仲有蒜蓉味同埋牛油味,咁樣可以一齊食落肚真係非常方便, 而且真係第一次咁樣連殼食田螺。。。*松露煮日本年糕呢碟松露煮日本年糕未上枱
艾迪 BB鴿
日本帶子配蜜糖麵豉汁
焗法國連殼食田螺
松露煮日本年糕
呢碟松露煮日本年糕未上枱就已經聞到黑松露嘅味道,跟住啲年糕入口非常咁軟,配埋啲汁真係非常夾,終於份量不多,但係真係味道上真係好令人難以忘記。
西班牙48個月像樹果級別黑毛豬風乾火腿
個人真係好鐘意食風乾火腿,平時都會買啲十幾或者廿幾個月嘅風乾火腿食,不過今日食嘅風乾火腿真係同之前食嘅風乾火腿真係好唔一樣,食落口超想香,而且又唔算太咸同太肥,真係好正,另一方面餐廳仲好細心咁為客人提供了菠羅,當每食完一片風乾火腿,客人都可以食一塊菠羅以清清味蕾之後再吃風乾火腿,以更好享受這像樹果級別黑毛豬風乾火腿。
懷舊勁秋大蝦多士
呢個蝦多士同普通嘅多士真係有好大分別架,佢唔係一般我地見到四四方方咁,而係整成蝦嘅形狀,仲炸得卜卜脆,入口好鬆脆。
燒黑毛豬肋條肉
想不到這裡的黑毛豬肋條肉這麼特別,肉質嫩滑又唔會韌,好有咬口之外又無羶味,而且餐廳同樣地配有菠蘿,以供客人清一清味蕾, 每吃一啖肋條肉後再吃一塊菠蘿,咁樣就可以令肋條肉味道更有層次感。
慢燒美國牛肉眼
餐廳用慢燒嘅方式去處理肉眼扒, 經切開後,可以發現色澤非常咁粉嫩, 而且入口口感非常軟,味道鮮美,仲有豐富嘅肉汁同埋帶有濃濃的牛肉香味。
最驚喜是伴碟係用左紫薯蓉,真係第一次食西式野會用紫薯蓉伴碟。
最後甜品方面我地叫左個美國香醇朱古力蛋糕同埋菠蘿雪葩,
首先美國香醇朱古力蛋糕你一件特濃的朱古力蛋糕, 有點似mousse嘅質感, 但係佢係純朱古力,超級特別香滑,甜得黎又唔會苦,,鐘意食朱古力嘅你千祈唔好錯過呀
而個菠蘿雪葩係用由日本運黎嘅原個菠蘿, 而內裡係酸酸甜甜嘅雪葩,夏天食真係好透心涼,好舒服。