2023-08-24 1157 瀏覽
素食餐廳都越來越多,就係喺佐敦已經有超過10間嘅素食餐廳,我就隨意揀咗呢一間🌼大中華素食🌼試吓, 佢係一間舊式餐廳,係以中菜為主,其次有日本菜,多國菜等,因為自己比較少食素,所以都係搵返啲穩陣啲試吓😂,不過日本菜方面佢哋嘅壽司賣相都幾逼真,有機會可以試吓😆😆🍑蜜桃拔絲骨 $98 :小菜方面叫左兩個餸,呢一道蜜桃拔絲就係仿照咕嚕肉,味道都係酸酸甜甜😆,配菜有菠蘿蜜桃等,而咕嚕肉就係以腐皮製成,口感同味道都十分相似👍🏻,呢一度仲要係必食推介,真係要試一試👏🏻👏🏻🥬欖菜四季豆 $78 :另外叫咗一道菜,四季豆,唔會好油,欖菜夠晒香,炒落去都夠鑊氣,咸度亦都啱啱好,份量都足料👍🏻👍🏻🐷亞麻子叉燒包 $48 :另外一款就係亞麻籽叉燒包,裏面非常鬆軟,叉燒包裏面嘅精粹叉燒都做得好逼真😋😋,食落都有叉燒嘅感覺,而味道方面亦都仿效得好似,外層鬆軟且帶有亞麻籽,裏面就係蜜汁叉燒,整體唔錯😍😍🥟中華餃子 $68 :餃子有六件,中式素食裏面都係粟米,雜菇同埋腐皮製成,食落都幾似肉餃,皮就稍為好咗啲,味道又唔會好dry,還可以啦😌😌其實素食同質素方面價錢都會有唔同,如果比較貴但可以食到一流嘅素食,咁都值得一試

其實素食同質素方面價錢都會有唔同,如果比較貴但可以食到一流嘅素食,咁都值得一試嘅👍🏻👍🏻