2023-09-15 26 瀏覽
住將軍澳嘅友人最近發掘咗呢間位於坑口村嘅西式小店🤩 呢晚佢就帶咗我過嚟食晚餐 餐廳舖面唔大 好有小店經營嘅溫馨感覺😙 餐廳名嚟自瑞典話 意思係慢落嚟感受同欣賞生活中美好事情嘅時刻 好襯呢間小店嘅氛圍是日餐湯今日係粟米忌廉濃湯 飮落口仲有少少粟米嘅口感 呢度嘅粟米湯唔係好creamy果種 但飲得出好真材實料🌽 每啖都有香甜嘅粟米蓉 吞拿魚他他配法式多士除左面頭嘅吞拿魚蓉之外 有青瓜粒 蕃茄粒 洋蔥粒係底 側邊仲有自家製蕃茄🍅 本來都有諗左下 咩叫自家製番茄 莫非係店主自己種🫢 食左一塊之後就明 非常有驚喜😮 原來係一件似番茄嘅番茄啫喱 入口即溶 味道除咗有蕃茄嘅清新之外 仲有少少辣味 配埋吞拿魚他他食味道冇咁肥膩👍🏻 FIKA炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯呢個黑毛豬梅頭一上碟已經好香 真係色香味俱全嘅菜式嚟㗎🥰 黑毛豬肥瘦分明 由於廚師嘅煮法係只係煎到佢七成熟 肉質真係好嫩滑 好Juicy🐷 粉嫩嘅顏色好吸引呀 側邊仲有燒汁可以做調味 不過我覺得就咁用鹽同埋黑椒調味已經好足夠 仲有超甜嘅日本甜薯同埋香煎大蔥 配埋黑毛豬一齊食更加可以去肥膩感😺呢間隱世小店真係幾高質 食得出廚師好有心思咁炮

FIKA炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯

呢間隱世小店真係幾高質 食得出廚師好有心思咁炮製每樣食物😝 好值得大家特登過嚟食啊