假日去行街食飯如果想去遠D, 多數都會揀元朗, 可能因為係舊區吧, 食肆選擇多D, 亦都比較多唔同種類既店舖可以行逛下。今次揀左食鐵板燒, 我好少會揀去幫襯食鐵板燒, 如果想食熱氣野會prefer打邊爐, 再者, 有廚師席前料理的鐵板燒並不便宜, 就算午市都要起碼$500一個人, 但如果我想食好D就幾乎一定係揀食西餐, 坐得舒服D, 食物擺盤又靚D。今次因為上兩星期紀念日已經去左食銅鑼灣既Roganic(感覺麻麻), 所以今日決定轉下口味同搵左呢間定價比其他鐵板燒店相宜的鐵板燒和菊。餐廳面積都幾細, 無限時, 同一時間只SERVE兩組客人, 當天LUNCH就只有我地兩個同另外一組都係兩個總共四個客人。雖然後面有間房, 但我見放滿文件, 有客人WALK-IN都話已經滿座。一個午餐時間只做4個客人既生意, 又無得好似其他餐廳咁做埋外賣, 維持收支平衡不容易吧。我地都點左和菊極尚午餐。        是日前菜 - 各式新鮮蔬果加沙律醬, 尤其愛吃香甜的青蘋果同粟米🌽。季節強肴 - 用菊花煙燻帶子, 廚師👨‍🍳話可以撕開一瓣瓣的菊花來配帶子食。煙燻過後的帶子, 入口帶有淡淡的菊花清香(跟香港人

我地都點左和菊極尚午餐。

季節強肴 - 用菊花煙燻帶子, 廚師👨‍🍳話可以撕開一瓣瓣的菊花來配帶子食。煙燻過後的帶子, 入口帶有淡淡的菊花清香(跟香港人經常會飲既菊花茶味道有幾分類似
)。覺得廚師可以落多少少鹽同埋個人覺得唔使燒得咁熟。最後仲有一杯菊花啫喱收尾, 味道同樣天然清新。
鮑魚配海苔汁 - 鮑魚煮得爽脆彈牙, 喜歡廚師加入左味鮮濃郁的三文魚子以豐富口感。
法國鵝肝配意大利黑醋汁 - 鵝肝厚身肥美, 新鮮無臊味, 燒得外脆內軟, 不錯。但愛吃鵝肝既我就有點妒忌老公嗰塊明顯大塊過我(無影到老公嗰份鵝肝), 餐廳應該要留意呢點, 食材要平均分配同埋多士可以再煎脆少少。

美國頂級牛肉薄燒伴溫室野菜 - 唔韌有肉味, 最加分既係餐廳使用日本鹽昆布作調味, 用煙韌的鹽昆布代替鹽, 食法新鮮又能帶出牛肉的鮮味, 不錯。

蟹肉炒飯 - 廚師話薑米燒飯轉左做蟹肉炒飯, 唔食薑既我表示非常lucky。蟹肉炒飯表現正常。
最後的味噌湯, 漬物同甜品質素不錯, 天然順口的味道, 尤其綠茶雪糕, 將大粒有咬口既紅豆加入茶味甘醇的綠茶雪糕裡面, 為入口即溶的雪糕帶來多一個層次口感, 好味。

對鐵板燒和菊最大的感受是餐廳嚴謹把關每一種食材, 由頭盤到甜品, 保證每一道菜色, 客人都可以品嚐到最新鮮無添加的味道。 不過唔知大家有無發現, 呢篇食評,每一道菜,我基本上都只對佢哋嘅食材作出評論,因為,佢地既調味醬汁真係沒有為客人帶來什麼記憶點。建議餐廳調較一下醬汁的使用份量, 新鮮的食材也要有適當的調味作配合以將食物的優點發揮到最大。