2016-01-09 920 瀏覽
開嘅地點極奇怪,喺間疑似地庫大型允記嘅最入入,入到去又無指示,成個場又無啦啦得佢一間餐廳,真係一路行一路覺得自己去錯地方。但因為咁,少咗街客同遊客,難得呢啲咁遊客嘅扮懷舊餐廳唔使排隊。其實係遊客朋友要去,我是推薦她去中環老鋪街邊檔嘅,咁先夠風味,但那邊晚上沒開,只好先來這邊試試味。我自己是蠻抗拒這種扮懷舊嘅餐廳,那種虛假的歷史味道。價錢比一般茶餐廳貴一點點,撈丁餐$50、焗飯餐$68、包類多士$18左右、散叫熱奶茶$18, 尚可接受,至少比翠華太興平。油蔥雞扒撈丁雞扒唔鞋口,嫩滑,雞皮香口,但整體沒有特別出眾,油蔥也沒有特別配,$50有點overprice. 相比之下反而飯餐性價比更高。熱奶茶一向無特別好奶茶,但唔落糖都好順喉香滑,無一般嘅茶記嘅苦澀味,果然係鎮店之寶。包類唔多得,朋友點了豬扒包同沙嗲牛肉包,size好細,豬扒包係用平時超市都買到嘅袋裝嘉頓漢堡包, 薄薄嘅豬扒加片蕃茄同沙律醬,不論賣相同味道都同啲cheap雞麵包鋪賣嘅豬柳包相似。而沙嗲牛肉包size就同麵包鋪賣嘅迷你包相近,$19,有點貴。之前睇其他食評話服務好差,但親身嚟過又唔係,雖然侍應們全是長輩級,但全部都有禮有
油蔥雞扒撈丁

油蔥雞扒撈丁

熱奶茶

之前睇其他食評話服務好差,但親身嚟過又唔係,雖然侍應們全是長輩級,但全部都有禮有耐心有效率,同我哋一般對老店伙記的印象有分別。而且客唔算好多,坐耐啲都無人趕,在尖咀區好難得。
2016-01-08