🪩土瓜灣開拓了地鐵站🚇,真係開發左好多新住宅及食肆,今次又同瑪姬皇后來到土瓜灣「U Place」的《漫花燈火OMG》飲飲食食🍴。📌其實一早熊妹都聽聞過《漫花燈火OMG》呢間餐廳以萬花筒為主題,係打卡一流的地方,今日終於有時間來探索一下🕵🏻‍♀️,真係好期待好興奮😍。📌進入餐廳前有一道銀色門簾,感覺很神秘。當揭開這塊神秘面紗之後就呈現變化萬千的萬花筒隧道,由多重角度鏡面造成的萬花筒隧道,反射了地板同餐廳牆身各種五顏六色的影像,感覺自己好像進入了另一個夢幻空間,頓時遠離了塵世的煩囂,這個設計真係好特別,非常有心思💕及意境。📌經過了二次元空間,就正式進入餐廳。📌嘩!係到另一個七彩繽紛的世界🎨!光猛的燈光投射入天花板粉紫的乾花💐及牆身五光十色的燈泡💡,營造浪漫少女的氛圍,感覺就像身於絢麗奪目的花花世界當中,此時此刻,一定將任何煩惱拋諸腦後,盡情投入在這藝術世界當中。📌有座彩虹波波燈柱絕對是全場焦點所在,打卡勝地。📌更發現了一幅彩虹牆🌈,顏色鮮豔奪目,《漫花燈火OMG》在環境設計方面真係花盡心思💜,有藝術風格之餘又切合大眾的認知,環境方面絕對係攞🈵分。📌除了粉紫氛圍下的四至六人枱外,仲有兩個粉紅私
📌經過了二次元空間,就正式進入餐廳。
📌有座彩虹波波燈柱絕對是全場焦點所在,打卡勝地。
📌除了粉紫氛圍下的四至六人枱外,仲有兩個粉紅私人包廂位,自城一角,岩哂熊妹喜歡大聲講大聲笑都唔怕嘈到別人🗣。
📌新一年新開始🎊,當然推出新menu📋,聽店員講解,有舊menu的菜式再加入新的元素,更推出了一些fusion新菜式,主要有西餐🍽、主菜、意粉🍝同特色甜品🍩,睇落都好豐富🤗。
黑魚籽牛油果木瓜煙三文魚他他,$168
呢個招牌前菜一定要先試為快!
嘩!一上枱擺盤好靚!典型他他一層一層的做法,材料就係菜式名稱所有的文字,第一層煙三文魚他他🐟,到下一層木瓜層,再到底層牛油果層🥑,成個他他好似藝術品咁,三層顏色鮮艷分明,面頭放上一堆黑魚籽再畫龍點睛🐲,拌碟仲有士多啤梨🍓同藍莓及花辦作陪襯,就咁一個前菜都靚成咁,即刻令人食慾大增🔝!
黑魚籽牛油果木瓜煙三文魚他他
一啖叉落去,有齊煙三文魚他他、木瓜同牛油果,全部都切成碎粒,方便入口同咬口,size均勻,比例平衡,淡淡的牛油果撈埋清甜木瓜同帶鹹的煙三文魚他他,味道偏creamy又帶點清新,加少少黑魚籽多點點鹹味,成個他他無論賣相、味道、份量、質素都對得起價錢,能成為招牌前菜确實當之無愧。
美式甜辣香脆雞翼,$58
瑪姬皇后想食雞翼,4隻份量二人食,剛剛好。
又一藝術傑作🎪!四隻雞翼左右上下擺放,側邊有一堆沙律菜🥗,再灑上花瓣,以黑色底盤襯托更突顯五顏六色的食物,就咁睇已經好吸引,所以話賣相真係好緊要。
雞翼大大隻🐥,外表沾上蛋汁去炸,有一層薄薄的蛋漿炸皮,炸到金黃通透。
美式甜辣香脆雞翼
到雞翼位肉質紮實嫩滑,再點跟上的甜辣汁🌶,味道類似buffalo 醬汁,甜甜辣辣帶些微酸性,點埋就更惹味,瑪姬皇后清左三隻,熊妹都係食左一隻讓俾佢喇。
食完雞翼仲有側邊的黑醋汁沙律菜🥗同蕃茄粒🍅解下膩清下口腔味道,頓時清新返哂。
韓風卡邦尼意大利粉
韓風卡邦尼意大利粉,$168
呢個韓風卡邦尼意粉係新菜式喎!仲要玩埋fusion菜,一於試下。
Fusion菜就係混合左韓式泡菜及泡菜辣醬,配合西式卡邦尼的煙肉同creamy醬汁,味道係偏辣帶少少奶油味,意粉係扁意粉,熟度剛剛好有咬好,最怕吃淋身意粉。
意粉份量都幾多,可以話係一坐意粉山⛺️,以泡菜醬汁主導的橙黃色意粉山襯托深藍色的盤碟,強烈的顏色對比非常吸睛,可以感受到《漫花燈火OMG》對顏色的概念係有一點研究。
黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條,$98
望呢個薯條名都好吸引,瑪姬皇后話唔試唔得。
有新揀小辣,中辣,大辣,相信係放上墨西哥辣椒來定斷,瑪姬皇后話點小辣,因為怕太辣會嗆過其他食材的味道,而小辣又可以吊出少許辣味,又講得幾有道理喎!
黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條
OMG!係超大一盤呀!薯條🍟脆炸到金黃脆口,面頭再放滿一大堆黑松露醬多芝士再夾雜少許小辣份量的墨西哥辣椒🌶,入焗爐烤焗🔥,成盤薯條所有材料份量多到好似不惜工本咁,3-4人食到飽都綽綽有餘。
熱盤包裹著錫紙熱辣辣送上,盡量保持熱度不讓薯條變涼變淋,面頭黑松露芝士芬香撲鼻,趁熱拉起絲,㚒埋薯條一齊食,三樣食材都超級邪惡,相信油脂膽固醇即刻爆標,不過都難以抵抗這個黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條的好味程度,所以熊妹同瑪姬皇后都堅持清了一大半。
伯爵茶拿鐵, $44
熊妹不嬲飲開咖啡,但見到有呢杯伯爵茶拿鐵,好少地方有,真係要試試。
伯爵茶拿鐵
唔係平時一般的3D心型拉花,取而代之是貓型奶泡,超可愛的貓貓🐱,放在枱上,不時都會望佢兩眼👀,而且奶泡層🥛做得好足好夠厚,所以貓貓飲到最後都仲能保持原狀。熊妹最欣賞就是這種出色的沖調方法👍🏻!
好香好重的伯爵茶味🍵,熊妹發現伯爵茶加牛奶會令伯爵茶獨特味道更出,再吊返奶味出來,所以伯爵茶原來係好趁做拿鐵!呢杯伯爵茶拿鐵成功地入圍熊妹必飲清單行列。
📌兩個妹子食到頂住兩個肚腩,多數食境的餐廳食物會麻麻,而《漫花燈火OMG》食物質素高質,口味又大眾化,無唸過份量咁多,價錢相對都🈴理,陶醉於這個與世隔絕的萬花筒世界當中真的不想離開!
📌萬花筒💈就是用上多塊不同切角面的鏡片📐,去營造各種不同角度的影像,《漫花燈火OMG》正正就想帶給食客這種概念,以多重角度去感受這個美麗動人的花花世界🌺。
2024-01-19
韓風卡邦尼意大利粉