2017-05-17 828 瀏覽
我響澳洲第一年讀書係響西澳 ( Perth), 當年有啲似放逐,對好多野都好好奇,留下左好多回憶, 其中一個重要回憶係我成日同同學仔去的雪糕窩夫店,嗰種窩夫加即製雪糕筒既香味簡直就是半條街都聞到。依家新蒲崗都有呢個品牌既雪糕店! 原來響香港唔止雪糕店咁簡單,仲有西餐食添。 我order左蕃茄湯長通粉, 長通粉煮得夠煙韌,蕃茄湯味濃,感覺到佢用左好多真蕃茄, 黑椒同好多藜麥仲有磨菇片,食落好有咬口。 朋友叫的黑松露芝士磨菇意大利飯,黑松露味道很大很濃,意大利飯外軟內硬,味道一啲都唔“溜”,啖啖都有上湯同洋蔥既味道。磨菇充滿芝士味,溶溶地,超香。 Coffee叫左skimmed milk cappuccino, 估唔到佢地畫左隻Winnie The Pooh, 真係好靚,好滾動。 食左個期待已久既窩夫同三球雪糕, 雪糕型狀同響Perth 嗰陣食既有樣。 叫左咖啡味, cookie and cream 同雲呢拿味。 最好味既係雲呢拿味,好香雲呢拿味,有粒粒既雲呢拿籽,超級滑。Cookie and cream 的曲奇碎不少, 很有Oreo的味道。 特

原來響香港唔止雪糕店咁簡單,仲有西餐食添。

食左個期待已久既窩夫同三球雪糕, 雪糕型狀同響Perth 嗰陣食既有樣。 叫左咖啡味, cookie and cream 同雲呢拿味。 最好味既係雲呢拿味,好香雲呢拿味,有粒粒既雲呢拿籽,超級滑。Cookie and cream 的曲奇碎不少, 很有Oreo的味道。 特濃朱古力味就有啲toffee味,所以較甜,我就較喜歡濃而苦嗰啲多點。窩夫外脆內軟,很香,唔重牛油味,加埋啲雪糕食就一流了!

這看似一間普通的小店,但能帶給我一些回憶及減少了我少許思念,何況新蒲崗真係好方便,一程車就返到屋企了,有時間都去懷緬一下,欣賞一下美食呢~
2017-04-27