香港近來吹起一陣綠茶狂熱, 屈指一算, 市面上比較多人認識的有御前上茶, sweet cha cha, via tokyo, 中村藤吉, 凡係有綠茶既野, 老死「甜品達人」定必第一時間「探子」上身mode, 今次亦不例外, 連同甜品胃(在下正是~)一齊去探下路目標地點希慎的京林屋, 幸運地避開了晚市人龍hehe, 店員還詢問要不要座坐私隱度高既"燈籠座", 我地都係正正經經坐番桌椅~我對香港限定既抹茶芭菲好有興趣, 睇見個模型都一心打算叫呢個打開餐牌, 咸食只有綠茶蕎麥麵(熱/冷), 主打當然係甜食啦, 種類有芭菲, 0者喱雪糕, 芝士蛋糕, 蕨餅等等......「甜品達人」特別對芝士蛋糕情有獨鍾, 可惜綠茶偏淡, 芝士味同綠茶味好似兩頭唔到岸, 唯一texture算係幼滑, 紅豆微甜, 雪糕較冰感, 最後白玉, 欠缺了本身的煙韌感, 確實令老友從希望中帶點失落香港限定既抹茶芭菲, 賣相吸引!! 頓時秒殺了不少手機的記憶體, 影左一陣feel到抹茶軟雪糕溶溶地, 啦啦聲先食左個軟雪糕, 抹茶味真的濃郁~而且有甜中帶甘, 停不了接著一口一口地讓抹茶味在舌頭上慢慢彌漫著, 0者喱好QQ感,
抹茶芝士蛋糕
抹茶芭菲
香港限定既抹茶芭菲, 賣相吸引!! 頓時秒殺了不少手機的記憶體, 影左一陣feel到抹茶軟雪糕溶溶地, 啦啦聲先食左個軟雪糕, 抹茶味真的濃郁~而且有甜中帶甘, 停不了接著一口一口地讓抹茶味在舌頭上慢慢彌漫著, 0者喱好QQ感, 特別一提, 抹茶芭菲入面仲有一小件鋪滿糖霜的抹茶蛋糕, 沾了抹茶混合物, 濕潤度over哂, 那抹茶軟雪糕算是我喜歡
索價不到百元, 是可接受之內的
抹茶芭菲
  • 香港限定抹茶芭菲