餐廳: KITCHEN
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-09-05 6905 瀏覽
是日母親生日, 約左一大班親朋戚友黎食自助餐, 幾年前公司聚會食過W 酒店既自助餐, 印象好好, 所以決定係呢度食. 事實上, 呢度都係個唔錯既選擇!餐廳位於6樓, 樓底高, 裝修好摩登,而且可以同時望倒西隧車景同無敵海景, 而且座位鬆動, 枱凳都夠大夠闊, 適合我地12-95歲既親朋戚友, 可惜去拎野食要行幾級樓梯, 對老人家黎講唔太方便, 好采侍應同食客都好友善, 會幫我地將食物送上枱.老實講海鮮選擇真係唔多, 同我幾年前食既差天共地, 我印象中有龍蝦, 青口, 生蠔, 蟹腳, 麵包蟹食, 但係當日冇蟹腳, 而且麵包蟹不知為何切到碎濕濕, 睇落好小氣, 色水又唔新鮮, 唔開胃, 令人相當失望!頭盤有驚喜, 所有沙律菜佢都有, 可以自己整, 另外提供已經整好既沙律, 有羽衣甘藍, 紅菜頭呢類比較少見既菜... 食落幾新鮮, 紅菜頭唔知係咪醃得好, 冇乜草青味, 幾好食. 頭盤仲有一個蛋既菜式Deviled eggs, 係半隻烚蛋, 蛋黃部份係釀左其他醬+蛋黃+煙肉, 幾好味...我食左幾隻. 另外值得一讚既係呢度既芝士, 因為佢唔係平時見倒既車打,高打芝士, 而係Brie, Cend
頭盤有驚喜, 所有沙律菜佢都有, 可以自己整, 另外提供已經整好既沙律, 有羽衣甘藍, 紅菜頭呢類比較少見既菜... 食落幾新鮮, 紅菜頭唔知係咪醃得好, 冇乜草青味, 幾好食. 頭盤仲有一個蛋既菜式Deviled eggs, 係半隻烚蛋, 蛋黃部份係釀左其他醬+蛋黃+煙肉, 幾好味...我食左幾隻. 另外值得一讚既係呢度既芝士, 因為佢唔係平時見倒既車打,高打芝士, 而係Brie, Cendre, Buffalo, Morbier 同埋 Fourme d'Ambert…部份係D比較少見既法國, 連配佢既餅都唔係淨得Cracker餅, 仲有個長方形薄脆既麥餅, 有誠意!
魚生幾好, 新鮮, 同出邊食既差不多. 熱食方面, 有牛肋骨, 牛脾, 幾有牛味! 燒味幾好食, 燒肉真係脆卜卜!
可是點心方面令人失望, 點心非常難食, 未試過食餃皮咁厚又冇味既蝦餃, 燒賣, 鮮竹卷雖然用左蒸籠裝住, 但食物樣子, 食材略見普通, 唔太吸引… 其他仲有炒時蔬, 焗雞扒, 鱸魚之類, 正正常常.
甜品方面, 款式都算幾多, 所有野味道都幾好. 朱古力BROWNIE, 海鹽焦糖朱古力蛋糕, 忌廉泡夫, 檸檬撻, 紅莓奶凍, 法式焦糖燉蛋, 麵包布丁, MOVENPICK雪糕, 朱古力噴泉, 牛油香橙蛋糕…之類之類, 每款甜品味道賣相都好到位, 應甜則甜, 蛋糕同佢既配料味道幾夾, 食得出有精心考慮過. 個人覺得最好食海鹽焦糖朱古力蛋糕, 真係有甜有鹹又有焦糖既香烤味, 而且味道好均衡, 唔會冇左朱古力味, 夠濃, 正! 另外一讚係檸檬撻, 好多時檸檬撻都好易太甜或酸, 但呢個岩岩好, 酸得黎帶點甜, 而且個撻皮好薄脆, 整個甜點大小剛剛, 好適合一啖咁食, 於是唔覺唔覺食左幾個! 雪糕只有4隻味, vanilla, chocolate, strawberry同 salted caramel, 全部movenpick, 超好味! 另外酒店會送一個朱古力甜品比生日之星, 佢係一個空心朱古力球, 旁邊有熱熱既黑朱古力醬, 讓你一倒落去將整個朱古力球溶掉, 就見倒裡面有個特濃朱古力蛋糕, ,好有心思. 而且朱古力醇度適中, 非常適合喜歡食黑朱古力既朋友, 推介! 相比之下個人覺得朱古力BROWNIE, 法式焦糖燉蛋 同 忌廉泡夫 略為遜色, 係出面蛋糕店都食過更加好食既, 細食既朋友仔可以考慮唔洗試.
總結黎講, 呢個自助餐係一個唔錯既用餐經驗, 環境靚, 服務一流, 食物味道幾好, 用料新鮮, 特別係頭盤, 食材配搭經過考慮, 但以食物種類黎講勝價比不太高, 如果佢做特別優惠既話我會再食多次.
生日蛋糕
生蠔