2016-01-19 1237 瀏覽
我一直没有想過會去這餐廳, 因為這兒的晚餐大約都要一千元一位 , 實在不是我能夠負擔得起,也不會考慮!幸運地, 公司聖誕PARTY中, 抽中了4-course set dinner for 2 pax.  那才有機會來見識下.訂了星期六晚上來, 之前也在Openrice看過不少負面食評, 心裏都没有期望. 而且是免費, 更加無所謂吧!準時7時正來到,果然客人不多, 當晚只有五張窗口枱有客人, 我們是當晚最後一枱來吃晚餐的客人了! 我們的晚餐是Asia Miles 二人晚餐. 大家可以看看以下MENU:初時聽人講, 份量唔多, 還怕唔夠飽, 所以一開始就和老公勁吃麵包, 因為有不同款式麵包, 所以我們食得好開心!跟住係頭盤, 和黑松露南瓜湯,我覺得好好味!  這個時候,我都飽了6成.主菜到了,我們分別選了澳洲牛柳 和三文魚! 說實話, 這裏的牛柳好味過Four Seasons Hotel西餐廳 (上次跟公司和SALES 食午餐, 那份400元的牛柳竟然over cook islike .最難得,那三文魚竟然夠熱又好味(唔係咁易Keep 到咁熱),那魚皮還好脆. 難得! 最後
, 實在不是我能夠負擔得起,也不會考慮!

islike

最後就是甜品拿破崙, 雖然係無乜等別, 但也不差喔!
我最喜歡這餐廳:

1. 就係人少少, 有鋼琴伴奏, 氣氛好好
2. 露台無敵維多利亞景, 特別係晚上,風景一流 (朋友看我們照片, 以為係山頂影)
3. 服務很貼心, 雖然知道我們是免費餐, 但侍應們没有因為這樣而疏忽對我們的招待, 而且不時來傾下計, 感覺好親切.

雖然未必再有機會來, 但我覺得可以推薦給大家上來露台飲下嘢, 傾下計都不錯喎!!
題外話/補充資料: 原來這個set dinner weekend price: $1300/位 @-@ 可能因為我們這餐飯是免費, 所以無太大期望. 但我相信食嘢也要看自己心情, 如果抱著太大期望和要求太高,反而感受不到環境和服務的優勝之處.
2016-01-08