2024-01-15 1855 瀏覽
咀嚼中的繽紛盛宴,今晚嘅食評旅程帶大家去咗一家食店試吓啲手路菜。搵日正!鹵水豬腳仔啖啖肉咁,好食到嗲嗲聲,皮滑肉Q嘅感覺真係得意過癮啊😋。而家講下七味鹽燒豆腐,啖啖脆卜卜外皮同肉質滑溜溜嘅組合,完全係開胃之選!重點黎喇,豉汁蟶子,勁入味又鮮嫩,啲豉香撲鼻埋黎,微鹹中帶甜,味覺上真係有一番新體驗。椒鹽鮑魚又點樣?硬係令人眼前一亮,椒鹸味夠香,鮑魚嘅爽口同鮮味簡直係絕配!正宗好滋味。碧綠炒雙蚌加咗新鮮甜豆,蚌肉爽口得滑,無油膩感,滿足哂想要健康又美味嘅心願😊。接著菜花蟲草花百合炒帶子,西蘭花嘅清甜夾住帶子嘅鮮美,加埋百合,完美!清蒸海星斑,肉質細膩,蒸功一流,搭配咗豉油同蔥,純粹享受。上湯菜苗清新解膩,而脆皮潮連燒鵝,皮香肉嫩,塊塊皮脆卜卜,實在係完美收官😍。總結落嚟,今晚嘅食材新鮮,烹調得宜,層次感豐富,每一味都係口感同滋味嘅完美組合。今次食評介紹喇咁多,希望下次有機會,再同大家分享更多嘅美食之旅!