2024-01-04 83 瀏覽
今次行過一間人氣日式拉麵店,心血來潮就走入去品嚐啲咩是滋味。首先目光就係被特製大門拉麵吸引住,湯底飲落去好似喺口腔入面游一圈咁,濃郁而又唔會太過。拉麵嘅彈性就啱啱好,通體有勁,仲有溏心蛋溢出嘅金黃流心,簡直係舌尖上嘅小確幸。竹筍嘅酸辣味道令人食指大動,叉燒更加係腍滑得嚟唔肥膩,真系一絕!接住我試嘅係鹽燒鯖魚拉麵,啖啖魚肉軟熟得黎肌理分明,微焦嘅魚皮同香甜嘅湯底完美融合,輕爽過豚骨同魚介湯底,特別清新。飯後品咗個咖喱飯定,日式咖喱嘅溫和香氣同珍珠白飯夾雜其中,每一啖都好有層次感。店員招待嘅麵豉湯同豆腐前菜都只係配角,但食落都幾有質感。整體嚟講,餐廳環境企理,面卷相對平民價格但味道一流。有機會經過嘅食友唔妨入去試吓,保證有個美味嘅驚喜等緊你!🥢🍲🎉