2016-04-03 397 瀏覽
係呢d陰陰凍既天氣總係想食一碗熱騰騰既拉麵 呢間拉麵細細間 裝修到好似日本既拉麵屋咁 好似係呢隻環境食既拉麵會更加地道咁特上海老湯拉麵係周六日既期間限定 橙色濃郁蝦味既湯底真係一食傾心 好似落左幾十隻蝦咁 又香又甜~ 麵面仲有一堆原隻既蝦乾 更添蝦味~ 食完只有少少口渴 不竟味道濃 而湯既油度係有得選擇既麵條;揀左普通硬度既曲麵 唔係好彈牙 蛋味亦一般 不過就勝在好掛湯 麵既硬度同種類可以自選舖頭既招牌就係呢個看似好難接受既芥未湯底拉麵啦~唔好睇佢青bb 好似好辣咁 食落其實只係淡淡既芥末味 好香 有少少攻鼻 但唔會好辣好嗆 係一個比較特別既湯底 值得一試另外 原來佢暗藏左芝士架 麵面有一推芝士碎 芝味唔濃 亦唔會拉絲 但淡淡既奶味可以中和芥末既辣味 令成個湯底更易入口兩款麵都有豬肩肉同豬腩肉選擇 我就揀左較多人推介既前者 半肥半肉又分怖的確係非常邪惡但好食溏心蛋隨麵會有半隻 睇下!!!!佢既溏心蛋真係好溏心 完全係蛋漿咁 個程度係d蛋黃可以"漿"住你個口 而且蛋味都好濃郁 蛋白亦充滿醬油味道 的確高質呀!
係呢d陰陰凍既天氣總係想食一碗熱騰騰既拉麵
特上海老湯拉麵
特上日本芥末拉麵
舖頭既招牌就係呢個看似好難接受既芥未湯底拉麵啦~
係一個比較特別既湯底 值得一試
豬肩肉