是夜同中同聚會,食完正餐當然要食返個甜品夜宵先算圓滿^_^ 今次揀左呢間最近新開又幾好口碑嘅韓冰!For同我一樣唔多識路嘅人 ,呢間韓冰係位於海港城Nike同Toms嘅上面。當晚一行三人,去到都已經9點幾,係食甜品嘅當旺時間,所以全場都坐滿哂人 唯有慢慢等下,好彩都唔洗等好耐,5-10分鐘內都有喇。1. 藍莓芝士雪花冰  ★★★★★無論係賣相定味道,都係多款之中嘅No.1!藍莓同芝士大概係世上最好嘅配搭 ,佢所講嘅「芝士」其實係一舊舊cheese cake嚟,加上獨特嘅雪花冰零舍好味,呢間店嘅綿花冰食得出比一般街外店綿同細 ,認真抵讚!難怪店名都叫做「韓冰」以冰嚟自譽咁架勢。2. 紅豆豆花雪花冰 ★★★★✩雖然唔夠藍莓芝士咁好味,但都不過不失,可能我比較鐘意食豆花啦 不過有個小小Tips比返大家,食嘅時候千祈唔好大啖吸氣,否則好易吸左d豆粉落喉嚨,會好唔舒服>_< 另外d麻糬竟然係咸嘅 有d意想不到,亦都因為咁扣左分,咸味同整體唔太夾!3. 香蒜芝士脆脆波  ★★★✩✩揀黎呢間食甜品嘅時候,除左因為想試下雪花冰外,仲因為同朋友都係芝士愛好者  想試下
唯有慢慢等下,好彩都唔洗等好耐,5-10分鐘內都有喇。

1. 藍莓芝士雪花冰
 ★★★★★
,認真抵讚!難怪店名都叫做「韓冰」以冰嚟自譽咁架勢。
藍莓芝士雪花冰
2. 紅豆豆花雪花冰
★★★★✩
有d意想不到,亦都因為咁扣左分,咸味同整體唔太夾!
紅豆豆花雪花冰
3. 香蒜芝士脆脆波
 ★★★✩✩
 想試下呢個香蒜芝士脆脆波有幾芝士!雖然食落無想像中咁好食,但味道都唔差,如果個脆脆波SIZE可以細返D,咁食落都唔會咁滯!建議大家趁熱食,味道更佳!
香蒜芝士脆脆波
香蒜芝士脆脆波
4. 黑芝麻脆脆波
 ★★★✩✩
都係覺得脆脆波太大舊,會有D吃不消嘅感覺,寧願留肚食多一個雪花冰,都唔想食脆脆波
而且呢個黑芝麻味有D過甜呢!黑芝麻似係有炒過,幾香!但係配嘅醬竟然係糖漿
超級甜,如果大家堅持要食呢款,建議唔好點太多醬一齊食,否則就只會滯上加滯喇!
黑芝麻脆脆波
Overall:
環境係幾唔錯咖!唔少人食完都留低傾左好耐偈,的確做到英文店名“Cafe”的意義。雪花冰係我最欣賞的一道甜品,希望將來會有更多唔同嘅口味推出啦
題外話/補充資料: 地方很大、座位頗多,店員送餐時只憑號碼牌來認出客人,有點不方便及費時。建議可在餐桌上設指定枱號,避免店員要走來走去和花時間找客人。
2015-02-27
$93 (宵夜)
藍莓芝士雪花冰
紅豆豆花雪花冰