餐廳: Grand Hyatt Steakhouse
資訊:

之前爸爸生日我同屋企人去咗Grand Hyatt Steakhouse鋸扒慶祝❤️餐前蒜蓉法包外面脆卜卜,兩面都搽滿好香嘅蒜蓉香草牛油,就算怕飽肚都追加咗份呢!君悅扒房嘅Crab Cake係我食過最滿意嘅~外面煎得金黃,裏面係真材實料一梳梳嘅蟹肉,冇用好多調味反而突出到蟹肉嘅鮮甜,就咁唧啲檸檬汁已經好好味。試咗兩款經典嘅湯-周打蜆湯有少量龍蝦肉,另外附上幾塊餅仔自由添加,口感豐富而味道亦唔太重;龍蝦湯加咗干邑好香濃,餐廳預先幫我地分咗兩碗方便share,每碗都食到彈牙嘅龍蝦肉。我地叫咗兩款牛扒to share,分別係美國熟成肉眼同埋澳洲M5和牛斧頭連骨肉眼,兩款都嗌咗medium,賣相都非常吸引,但食落就知分別喇-和牛肉眼扒肉味濃厚,肥瘦適中,個個食完都話正;比較起嚟美國熟成牛嘅味道就冇咁重,有少少筋-果然和牛係高質啲嘅。餐廳有提供唔同嘅醬汁同芥辣俾客人選擇,我自己就最鍾意mushroom ragout同埋truffle mustard,點咗醬汁嘅牛扒亦係另一番味道呢~食扒當然要嗌埋side dish啦!Truffled French Fries炸得剛好,熱辣辣加上黑松露同Parmesa

Garlic  Bread

Maryland Crab Cakes

New England Clam Chowder
Lobster Bisque

Australian Wagyu - Tomahawk Rib Eye Chop
USDA Prime - Rib Eye

食扒當然要嗌埋side dish啦!Truffled French Fries炸得剛好,熱辣辣加上黑松露同Parmesan cheese好香口~
Truffled French Fries

最後嗌咗兩個甜品-Apple Crumble好大份,面層嘅Crumble香脆,入面嘅蘋果肉甜度適中,配埋雲呢拿軟雪糕又凍又熱嘅口感好正呢!朱古力心太軟中規中矩,份量就細啲(溫馨提示-雪糕融得好快)。
Washington Apple Crumble
Chocolate Fondant
整體用餐體驗好滿意,餐廳仲幫我地影咗張大合照即刻曬出嚟連生日卡送俾我爸爸呢!
Garlic  Bread
Maryland Crab Cakes