2020-10-25 454 瀏覽
第一次同男朋友黎鰂魚涌,見佢依間都幾吸引就入左黎,店舖位置都幾隱蔽下但又幾易搵到😂近地鐵站。假日黎都吾算太多人,都吾洗等位就入得,但見佢既外賣都冇停過手,都算幾旺下。我地嗌左台式擔擔麵配豬扒、紅燒牛肉麵、台式鹽酥雞同珍珠奶茶。擔擔麵比我想像中濃味,同上海擔擔麵個味都幾似,都幾重麻醬同花生味,而且仲有d辣味,而個豬扒都幾入味,又吾會鞋口。就咁睇紅燒牛肉麵其實已經有成三四舊大既牛肉,吾係啲牛展塊,成舊又淋又入味個湯底好似有啲藥材味咁甜甜地,絕對吾係味精味,而個麵都岩岩好,索到啲湯,好入味呀鹽酥雞既份量都吾少,適合兩至三個人share食,炸得外脆內軟,係台灣既味道呀!反而珍珠奶茶就一般,其實都幾重茶味,係啲珍珠淋左少少,但整體黎講可以回頭呀!而且餐廳仲好好送左花生麻糬俾我地做甜品食,好香花生同黃豆粉味,又煙韌,!
台式擔擔麵配豬扒
紅燒牛肉麵