「友心私房菜」位於渣甸中心10樓,係銅鑼灣地鐵站 F 出口行5分鐘就到,上到10樓一出升降機門,就見到牆身大大隻字寫住「友心酸辣粉」,晚上7點鐘到上到黎,已經唔係好多座位淨啦,坐低後店員好快就為我地奉上兩杯水及餐牌,仲介紹左少少菜式俾我地,不過因為同行既朋友之前黎過,所以最後都係由佢渣主意。老成都蒜泥白肉: 呢個蒜泥白肉係將白肉切成薄片,面頭再加用大量蒜蓉磨成既漿整成,賣相呈橙色,好吸引,入口會有好大陣蒜蓉味,辣味亦都會慢慢慘出,食落真係好剌激過癮架。野生大腳菌螺頭燉鮮雞: 老火湯落飲落好鮮甜,料都落得好足,一D都唔肥膩,湯飲落好鮮甜,越飲越開胃。銅盤金椒脆魚鍋:呢個脆魚鍋有分標準同加大兩個SIZE,我地咁少人當然叫左個標準SIZE算啦,但諗都無諗到原來係咁大份架,相信4個人食都得呀。至於辣度有分6種,分別係:走辣,BB辣,小辣,中辣,大辣,勁辣,而我地今次揀既係小辣。上菜後即刻聞到陣陣花椒香味,魚肉浸左係個麻辣湯底到,令到每一片魚肉吸到湯既辣味,個湯除左魚之外仲有唔少配菜,包括豬紅,菇,黑木耳,芽菜,同埋芫茜等等。魚肉好夠滑,入口彈牙,就算係湯到大停咁翻滾都唔會煮爛,唯一唔好處既係D
老成都蒜泥白肉
野生大腳菌螺頭燉鮮雞
銅盤金椒脆魚鍋
銅盤金椒脆魚鍋:呢個脆魚鍋有分標準同加大兩個SIZE,我地咁少人當然叫左個標準SIZE算啦,但諗都無諗到原來係咁大份架,相信4個人食都得呀。至於辣度有分6種,分別係:走辣,BB辣,小辣,中辣,大辣,勁辣,而我地今次揀既係小辣。上菜後即刻聞到陣陣花椒香味,魚肉浸左係個麻辣湯底到,令到每一片魚肉吸到湯既辣味,個湯除左魚之外仲有唔少配菜,包括豬紅,菇,黑木耳,芽菜,同埋芫茜等等。魚肉好夠滑,入口彈牙,就算係湯到大停咁翻滾都唔會煮爛,唯一唔好處既係D魚太多骨,食落會好攰,如果可以轉種少D骨既魚就好啦。
乾煸四季豆
乾煸四季豆: 呢個菜睇落無咩特別,因為都係家常小菜,但係呢到真係煮得好惹味,四季豆加左大量既肉粒後炒得香而爽脆,幾適合用黎送飯。
重慶辣子圍蝦
重慶辣子圍蝦: 呢個菜睇落似好辣,因為見到既既辣椒仲多過蝦,但係實質辣度都係中辣程度,辣味仲似係漸進式既,越食越辣。蝦殼薄身香脆,容易咬破,唔洗用手咁麻煩。至於蝦肉好新鮮而且有爽彈感,亦唔會俾辣椒蓋過左蝦既鮮味。
重慶辣子圍蝦
總括黎講: 水準高,食材新鮮,食物又好味,而價錢又合理,不過一次過叫咁多辣野似乎多左D。
  • 乾煸四季豆
  • 老成都蒜泥白肉