4月24日,灣仔行街行到攰, 夜晚嚟咗呢間素食嘅快餐, 唔係好多人, 要自己買飛再去拎, 好自給自足feel~::: 七彩紅趜米炒飯 ::: $43一個飯配上例湯和油菜, 望落真係好健康~ 湯當然係以蔬菜為主, 有南瓜同粟米, 雖然好少飲素菜湯, 係少咗d肉味, 不過都好清甜, 絕對唔需要肉去吊起d甜味~ 油菜都只係洽過下嘅椰菜, 好爽好新鮮, 有清新感而冇油膩感, 幾好~ 再來個炒飯, 七彩當然係指雜豆, 仲加埋d提子乾, 酸酸地甜甜地真係十分開胃~ 而炒飯都好乾身, 要做到一粒粒飯分開其實要落好多油, 可能佢地用嘅係植物油啦, 應該都健康d嘅~::: 什菜沙律 ::: $22什菜沙律雖然材料都只係得菜, 但賣相都十分色彩繽紛! 除咗有常見嘅沙律菜之外, 仲有豆芽、青瓜、蘿蔔、番茄同埋提子乾! 全部材料都好新鮮~ 口感清新又爽脆! 加埋佢個沙律醬, 好似都係自製的, 味道似千島醬, 但食落就無一般沙律醬感覺咁肥膩, 反而有種豆香, 好似係落咗少少豆腐落去整架~ 好有趣! 成兜野都幾大兜~ 夠飽肚!本身我就比較少食素, 因為大多數齋店都係賣素雞素鵝素叉燒呢d扮肉嘅豆腐渣, 就唔係太鍾意

::: 七彩紅趜米炒飯 ::: $43

::: 什菜沙律 ::: $22

本身我就比較少食素, 因為大多數齋店都係賣素雞素鵝素叉燒呢d扮肉嘅豆腐渣, 就唔係太鍾意食… 不過呢度d素食幾啱我口味, 味道都唔錯~ 加上雖然係以快餐型式服務, 但係佢地嘅設備井井有條, 環境光猛, 地方又清潔, 自己去櫃枱加水都舒服d, 此等餐廳絕對可以收加一的, 但佢又無~ 如果想食得健康, 又想快, 呢度係一個好選擇~
七彩紅趜米炒飯
什菜沙律