2018-09-14 1725 瀏覽
番本放題其實一直都有食開,價錢合理上菜快選擇多,除左有放題食,仲有蒸氣粥底火煱,所以今次我又帶屋企人一齊去食。餐廳係三樓全層,每次去到都係坐滿嘅狀態,好彩今次好快就有位。飲品係自助式嘅,有冷、熱櫃,照顧到唔想飲凍飲嘅人,飲品種類都有好多。凍櫃仲有奶凍同布甸,另一邊嘅雪櫃都有雪糕同糯米糍。首先點左生蠔,有茄汁,原味同酸汁辣蘿蔔蓉三種,用cocktail小杯上,淨睇賣相已十分吸引,妹妹都覺得茄汁味最好食,但我就喜歡辣味蘿蔔蓉,惹味開胃。刺身泥啦,三文魚厚薄均勻,鯛魚刺身,肉質晶瑩,新鮮象拔蚌非常有口感,白肉拖羅味道鮮美,響螺片鮮味足而又有彈性,甜蝦肥美晶瑩,食落好鮮甜。壽司款式都算唔少,比較特別嘅有柚子胡椒針魚同香蔥海膽碎吞那魚壽司,仲有火炙三文魚同海膽象拔蚌。香蔥拖羅同軟殼蟹迷你手卷,拖羅肉質肥美,軟殼蟹香脆,米飯口感鬆化,一流!香囗嘅虎蝦同香草魚天婦羅,炸皮薄身,食落唔會成口炸粉,日本南瓜同溏心蕃薯天婦羅亦係我嘅至愛。北海道燒蠔,好惹味,但稍嫌沙律醬過多。芝士蟹子燒帆立貝,芝士味唔太濃,食落去唔會令人有飽滯嘅感覺。稻庭烏冬同日式鰻魚炒飯, 飽肚一族。日式響螺蟹粥,份量同鮮味都好足。清酒

北海道燒蠔,好惹味,但稍嫌沙律醬過多。

稻庭烏冬同日式鰻魚炒飯, 飽肚一族。

日式響螺蟹粥,份量同鮮味都好足。

清酒煮蜆,爸爸嘅至愛,但它嘅酒味唔管濃烈,清清地,幾好。

中間不忘要歎下蒸氣火煱,肉類有肥牛片同鷄肉件,海鮮有魚柳片、烏賊仔,蝦同帆立貝等,菜類菇類,亦一應俱全,然後個粥好綿,夠哂鮮味!

另外值得一讚嘅係今晚雖然人客衆多,但侍應無論係落單或上菜都好快,而且呢度交通方便,價錢合理