2012-10-15 5 瀏覽
之前睇過本雜誌介紹,今日終於有時間去試一試,一去到間鋪頭覺得幾有型,用曬BoB Marley啲油畫,海報,音樂,擺設。本人去泰國都已經十多次了,每次去到都必食當地街頭粉仔,朋友就形用係烏蠅粉,因為泰國某啲地方真係好多烏蠅。今日香港有個環境干淨,衛生既地方,但就吾知味道如何。坐低就有個泰姐介紹有米粉,金邊粉,葛粉。她說葛粉比較特別,我試了湯葛粉,我女友就試金邊粉,再叫鳳爪和木瓜沙律,不久湯粉同小食都到了,一試淡湯十足十有返曼谷泰國清湯味,再加辣粉花生碎,少少糖、最估吾到仲有乾蒜、辣菜莆,雖然份量吾多,但見店主都好細心設有加底,但去過泰國食過既人都一定知泰國粉仔既份量就係咁多!如果你覺得份量少,不妨去正宗泰國雜貨鋪買個正宗泰國公仔麵或米粉,你就知份量有幾多。可能呢個就係泰國人既特式之處。臨走再同個泰姐傾計得知湯底係用返豬骨、甘筍、洋葱等地道香料文火熬成!總括來講葛粉特別、鳳爪爽、木瓜沙律新鮮。
啲地方真係好多烏蠅。
$28 (其他)
用餐優惠
其他