2016-01-03 647 瀏覽
眾所周知, 北角七姊妹道, 滿佈茶餐廳, 工作或附近居民, 每日面對差不多, 而且三高既餐牌, 真係未食都飽, 十分無奈, 但15年12月終於有好消息, 大家可以食得健康, 食得清新啦! 因為響北角地鐵站 B2 出口對面, 開左 "糙米家", 裡面既餐牌一睇落已經覺得有肚餓感覺, 配搭清新, 正餐都包一杯健康飲料, 咁以後想食得飽又唔超標, 就有新選擇啦! 南瓜汁雞扒糙米飯 ~ 糙米比例高, 一見到時直覺會好硬, 食完實胃病, 但食左一啖後即時改觀, 煮得好軟熟, 好香, 雞扒有2塊, 呎吋大約4x5吋大一塊, 外皮煎得香脆但無焦, 內裡肉質依然多汁嫩滑; 最欣賞南瓜汁, 係南瓜打蓉, 加入蘿蔔及香草, 令成件事天然又額外美味.香蔥煎蛋豬扒糙米飯 ~ 一見到實物時, 豬扒顏色好啡, 觀感似牛扒, 煎蛋又無甚特別, 心諗唔會好食, 但實話實說, 煎蛋係完全無特別, 但豬扒味道極好, 雖然未知用什麼汁料去調味, 但有一種韓國風味, 而且無骨, 不鞋, 不乾, 亦不硬, 是不錯之選.最令大家感到滿意的是, 全張餐單都免費跟一杯飲品, 可選 "奶茶", "咖啡", "牛蒡茶", "檸茶", "

南瓜汁雞扒糙米飯
香蔥煎蛋豬扒糙米飯
最令大家感到滿意的是, 全張餐單都免費跟一杯飲品, 可選 "奶茶", "咖啡", "牛蒡茶", "檸茶", "檸水" 或 "糙米茶", 以本人所見, 可能食客都愛健康, 因此 "牛蒡茶" 及 "糙米茶" 較受歡迎.
服務方面 ~ 有改進空間, 本人入坐時, 選擇與親友並排而坐, 侍應即時對本人說將需要與其他人搭枱, 這個完全無問題, 點餐後, 餐都已送到面前, 突然要求本人與友人必須面對面而坐, 只好照做, 再及後比較多人, 侍應再次要求我們調到另一坐位, 以便一班6人客人可以一齊坐, 自問雖然係一個好脾氣既人, 但都俾佢地既安排弄至有點不耐煩, 此點必須改善.
總括黎講, 食物不錯, 令大家可以脫離茶餐廳的魔咒, 食得清新健康點, 算是一個新選擇.
題外話/補充資料: 全日免收加一, 加 $15 可配 (是日小食) + (菜沙律/是日餐湯)
2016-01-02
南瓜汁雞扒糙米飯