2023-06-22 828 瀏覽
雖然已經食過好多次,但原來而家先係第一次寫食評,呢間茶記算得上係北角嘅名牌,當中最聞名嘅就係瑞士雞脾。但因為我本身唔太好雞脾嘅關係,我多數叫四川麻辣雞翼,今晚亦不例外。佢個menu堪稱係全港最多字嘅menu,啲文字密質質,唔係講笑,淨係研究個餐牌都用咗10分鐘,首先揀咗set formula先,之後再跟返所屬英文字母去揀菜式,我今晚揀咗A(四川麻辣雞翼)+B(草莓吐司)+C(魚肉春卷米線),麻辣雞翼有3隻,味道一如以往地掌握得好好,十分惹味;草莓吐司其實就係一塊多士加一盒仔草莓醬,好似早餐會食嘅野味道正常,叫做過下口癮咁;最後係真正醫肚嘅主食:魚肉春卷米線,魚肉春卷好大塊,唔咸有咬口,味道適中;但美中不足嘅係米線太淋......呢個Set盛惠$51,跟一杯熱飲,食物質素絕對對得住呢個價錢。環境方面中下,始終茶記一間,又有返咁上下歷史,觀感上一定會有啲殘舊同暗沉。相信食開茶記嘅朋友唔會好介意呢一點。大家如果嚟呢間餐廳食野,記得留意貼喺牆上嘅餐牌,因為佢嗰啲係追加項目,有小丸子、玉子燒等等嘅小食可供食客追加,價錢都好吸引,啱哂嫌唔夠飽嘅朋友!

2023-06-21