2014-03-12 416 瀏覽
每逢星期六都要返學校夾band,尤其系星期一就要比賽,所以更加緊張。雖然我無份落場比賽。今次來的原因系由於有一段好長的時間無食過牛腩撈麵,想來試一下,但就令我十分失望。今次去食左牛腩撈麵($29) 牛腩撈麵配上生菜,本來系可以達致「均衡飲食」的原則。但系碗湯就將距打破左,原因系因為碗湯太鹹,而且好多味精。食得多對身體無益,亦都對個腎不利。雖然有D人認為錦樣系好食,但系古語有雲:「利口不利身。」,所以餐廳方面應該唔用味精,真系用新鮮湯底去熬制。錦樣的話就會健康好多。 如果單點一杯阿華田的話,要十幾蚊一杯,但系如果跟一碗麵或者粥,就只需要加$7。阿華田的味道偏甜,好似沖完後仲加多幾羹糖落去錦。

今次去食左牛腩撈麵($29)

2014-03-08
$36 (早餐)