2018-08-15 548 瀏覽
記得朋友說過有機會一定要試S2 Kitchen的海膽,今日就同米仔去豪一下!挑戰膽固醇,不過之後唔知要跑返幾多公里路才補回呢~~~唔理喇!嚟返個海膽宴先!十層海膽杯呢個十層海膽杯係來店必食之選!望下望下,海膽杯的海膽的份量有成半杯之多,點解叫十層?第一,佢的材料有很多,包括海膽、白蝦、黑魚子、海葡萄、吞拿魚茸、三文魚、蟹肉、同海帶,第二,層層疊起,每一層都分得清清楚楚,所有配料混在一起,簡直係挑戰味蕾!芝士魚餅這個芝士魚餅好美味可口,主要用鱈魚製成,內裡有芝士流出,正!S2特色海膽火焰卷呢個火上燒的海膽卷,賣相超掂!雖然看似係普通加洲卷,但上面加蟹子、海膽,就令整個卷都UPGRADE了!整個配搭味道很好,那個醬濃淡適中,好回味!三文魚夾餅創作壽司呢個夾餅壽司,又係另一特別之作!兩塊脆餅,夾著壽司,中和了三文魚的軟軟質感,整個又軟又脆,口感非常豐富!海膽燒岩蠔燒至半熟,蠔邊爽脆,蠔身滑不溜口,CREAMY!個人雖然鍾意沙律醬,但感覺有點多,但沙律醬的味道又不會太膩,也不會搶走了蠔的鮮味!雲海板上飄雲海板上飄其實係海膽蒟蒻麵。呢個清涼的蒟蒻麵,其實蒟蒻麵本身無味的,但師傅加特製醬汁(秋葵汁
挑戰膽固醇,不過之後唔知要跑返幾多公里路才補回呢~~~
唔理喇!嚟返個海膽宴先!
十層海膽杯
呢個十層海膽杯係來店必食之選!
S2特色海膽火焰卷
呢個火上燒的海膽卷,賣相超掂!
整個配搭味道很好,那個醬濃淡適中,好回味!
三文魚夾餅創作壽司
呢個夾餅壽司,又係另一特別之作!
海膽燒岩蠔
燒至半熟,蠔邊爽脆,蠔身滑不溜口,CREAMY!
雲海板上飄
雲海板上飄其實係海膽蒟蒻麵。
呢個清涼的蒟蒻麵,其實蒟蒻麵本身無味的,但師傅加特製醬汁(秋葵汁調味),把蒟蒻麵味道提升了,加上海膽伴食,令爽口彈牙蒟蒻麵升呢了~~~
樂師傅海膽雪糕
海膽雪糕? 有點難想像!
原來先將海膽蒸熟後,混和3.8牛乳北海道及糖而成的!
口感幼滑,味道甘香,帶點微鹹,感覺幾有新鮮感!
2018-07-24