2016-12-21 1054 瀏覽
同同事晌深水埗上完堂肚餓就去搵食。於是就去咗呢間老字號嘅香港公和荳品廠。我都曾經聽過有好多朋友講過話好食。下晝5點半左右,舖頭已經好多人。第一次去到,梗係睇下個餐牌啦!見啲嘢都幾平!就晌我同同事諗緊食乜嘅時候,收銀嘅呀姐用唔耐煩嘅語氣講左句:「你地要諗嘅企過少少,後面有仲有好多人要買。」我哋聽到都企埋一邊睇。睇睇吓,個呀姐又燥底咁話我哋:「你哋一係就坐晌度睇!一係就企埋少少!後面好多人!唔好阻住!」同事都有講唔好意思。然後再行入少少。(講真...位置係得咁多,唔係坐就企㗎啦!唔睇餐牌點知有咩食呀!洗唔洗1分鐘話我哋兩次?!)好啦,睇完餐牌就晌收銀落單。我地叫左荳花、煎釀荳腐同黃金魚腐。落單之後都唔洗等好耐,好快就有食物。荳花荳花本身已經有糖水,甜甜地。口感十分軟滑,有淡淡的荳香味。(讚!)加埋黃糖更正!煎釀豆腐煎釀豆腐嘅味道較清淡。質感嫩滑!加上鼓油同辣醬,唔錯。黃金魚腐一般嘅魚腐都係彈牙,像魚蛋似嘅彈牙口感。但公和嘅魚腐完全唔一樣。表面香脆,入面係軟軟嘅豆腐。總結食物方面嘅味道同口感算唔錯。但服務態度同衛生方面就無咁好。收銀員的態度上面一開始都已經講過,就連店員叔叔都對其他客人都無乜
同同事晌深水埗上完堂肚餓就去搵食。

於是就去咗呢間老字號嘅香港公和荳品廠。

我都曾經聽過有好多朋友講過話好食。

下晝5點半左右,舖頭已經好多人。

第一次去到,梗係睇下個餐牌啦!

見啲嘢都幾平!

就晌我同同事諗緊食乜嘅時候,

我哋聽到都企埋一邊睇。

同事都有講唔好意思。然後再行入少少。

好啦,睇完餐牌就晌收銀落單。

我地叫左荳花、煎釀荳腐同黃金魚腐

落單之後都唔洗等好耐,好快就有食物。
荳花
豆花
荳花本身已經有糖水,甜甜地。

口感十分軟滑,有淡淡的荳香味。(
讚!)

加埋黃糖更正!

煎釀豆腐
煎釀豆腐嘅味道較清淡。質感嫩滑!

加上鼓油同辣醬,唔錯。

黃金魚腐
一般嘅魚腐都係彈牙,像魚蛋似嘅彈牙口感。

但公和嘅魚腐完全唔一樣。

表面香脆,入面係軟軟嘅豆腐。
總結

食物方面嘅味道同口感算唔錯。

但服務態度同衛生方面就無咁好。

收銀員的態度上面一開始都已經講過,

就連店員叔叔都對其他客人都無乜禮貌。話啲客坐晌度阻住佢行!

其實一句「唔該!」、「唔好意思!」係咪真係咁難呢?

店內環境其實真係迫,房仔果邊都唔係好得去邊。

加上旁邊就係橫巷,所以衛生方面感覺唔太好。

未食過嘅朋友都可以去試下嘅,不過記得上嚟睇熟個餐牌先好去呀!

免得又令呀姐燥底啦!
2016-12-03
豆花