2024-04-28 50 瀏覽
食完晚飯之後想食甜品🍧,行出街口有兩三間甜品舖,但係都大排長龍。見到呢間芋圓環境唔錯,感覺好似cafe,位置寬闊,所以就諗住入去試吓。入到去店員幾熱情,同我哋介紹有咩食。最後嗌左招牌仙草冰2號同3號,兩碗嘢都係仙草冰分別唔大,如果想試其他口味嘅話,店員推介試蔗糖挫冰同暖湯系列。招牌2號既配料主要係薏仁、芋圓、芋頭球同珍珠。每碗仙草冰都會附送一個奶油球,加完令到成碗芋圓賣相更加靚同埋入味。配料到算多,堆到個碗好滿。最欣賞係個芋頭球綿密,而且夠甜撈埋啲薏仁,最好食😋。不過,個人認為芋圓可以再甜啲,單獨食芋圓嘅時候好似冇乜味,但整體嘅甜度都足夠既。招牌3號配料主要係紅豆、芋圓、芋頭球同珍珠。同招牌2號唯一唔同嘅地方就係多咗紅豆🙈,兩碗嘢嘅味道都差唔多,其實應該試吓其他口味。不過紅豆整體嚟講比薏仁甜,都幾好食。整體嚟講,份量都足夠,尤其是芋圓唔係剩係得幾粒,不過可以再甜啲。下次食完飯想搵地方chill下都應該會再嚟,環境真係幾好。

入到去店員幾熱情,同我哋介紹有咩食。
招牌2號

招牌2號既配料主要係薏仁、芋圓、芋頭球同珍珠。
招牌3號

招牌3號配料主要係紅豆、芋圓、芋頭球同珍珠。

不過紅豆整體嚟講比薏仁甜,都幾好食。

下次食完飯想搵地方chill下都應該會再嚟,環境真係幾好。
2024-01-30
宵夜