聽說有家以彩虹作主題裝潢嘅cafe,鍾意彩虹嘅我梗係要去啦~同為食朋友平日放工後去,餐廳離朗屏站不算遠,只是5分鐘內嘅步行距離。不過餐廳位於工廠區,晚上人流不多,所以這樣反而適合聚會聊天。餐廳環境闊落,檯與檯之間唔會太近,空間感足;同時係pet-friendly,我哋見到門口有客人帶埋狗仔一齊去食嘢。餐廳有手沖咖啡同特色飲品,前者聽講係由比賽咖啡師即場沖製,不過我唔飲咖啡,試咗紫薯latte~食物價錢唔貴,而且免加一;不過客人要去前台先落單畀錢,然後店員會送餐。餐廳選擇都多,好似酸種麵包、全日早餐、漢堡、意粉、烤肉同小食。本身想食法式可麗餅,可惜暫時唔供應,要等之後更新menu先有得食。我哋唔算好餓,所以叫咗-煙三文魚班尼迪蛋酸種麵包 ($88)-特色烤牛肉 ($188)-蕃薯條配是拉差沙律醬 ($48)-Mocha ($48)-紫薯latte (熱) ($45)蕃薯條配是拉差沙律醬 $48蕃薯條嚟到已經feel到一股「熱氣」,賣相金黃好吸引,份量亦唔少。蕃薯條食落香脆可口,有天然香甜嘅蕃薯味。平時食蕃薯條好少配有醬汁,估唔到原來配是拉差沙律醬食,味道又幾夾呢~煙三文魚班尼迪蛋酸種麵包

我哋唔算好餓,所以叫咗
-煙三文魚班尼迪蛋酸種麵包 ($88)
-特色烤牛肉 ($188)
-蕃薯條配是拉差沙律醬 ($48)
-Mocha ($48)
-紫薯latte (熱) ($45)

蕃薯條配是拉差沙律醬 $48
蕃薯條配是拉差沙律醬

煙三文魚班尼迪蛋酸種麵包 $88)
煙三文魚班尼迪蛋酸種麵包

本身想試紅菜頭腌三文魚酸種麵包,但係已經賣晒,唯有轉食呢款。不過呢個煙三文魚班尼迪蛋酸種麵包都呃到Like,佢個班尼迪蛋處理得好好,賣相唔只吸引,仲好有內涵~外面嘅荷蘭醬濃稠滑溜,水波蛋一切,蛋汁瞬即湧出,令人口水直流。酸種包口感好好,煙韌有咬口,但又唔會過酸,同蛋汁、荷蘭醬、煙三文魚同ceamy薯蓉一齊食,勁滋味滿足。

特色烤牛肉 $188
特色烤牛肉

配菜方面,有法邊豆、炒蘑菇同薯蓉。法邊豆入口爽脆,薯蓉好滑好香(應該好肥仔),炒蘑菇有黑椒嘅微辣吊味,好食。牛肉份量多達8安,2個人share都足夠,然而,朋友覺得,唔知個特色係邊,相對酸種包嚟講,略為普通,不過醬汁調味都不錯。
特色烤牛肉

紫薯latte $45
顏色夢幻,拉花靚,賣相加分;飲落有驚喜,好香滑,而且啖啖都有紫薯粒,甜度又啱啱好,打卡必點!
紫薯latte & Mocha

Mocha $48
杯咖啡個拉花都幾靚,朋友話飲落幾滑,不過好似好快好多泡,要快啲飲,味道就偏苦。

如果去開嗰邊,又有返可麗餅嘅話,都可以再去chill下嘅~
2023-02-10
蕃薯條配是拉差沙律醬