2019-06-14 346 瀏覽
風雨飄搖之夜,經過大半天的操勞,晚上總要好好平靜一下心情。Olive餐廳一如以往優雅寧願的環境,無論經歷多久,都沒有改變過。晚餐set 十分經濟 ,價錢合理,於是我和朋友 就叫咗一個黑椒厚切肉眼鐵板餐。 我地選擇左肉醬意粉 ,建議牛扒可以良選三成熟, 因為鐵板上會十分熱辣辣 ,慢慢食的時候 ,鐵板嘅熱力已經將牛扒變到八九成熟,所以唔好叫咁熟先會保持到牛扒的肉嫩多汁。呢個肉眼就好好味,配上黑椒汁更加惹味,而且又無咩筋位。肉醬意粉的味道一般,不算特別。另外,我地叫左個9寸的牛油果煙3文魚薄餅。 上菜嘅時候令我哋喜出望外 因為成個薄餅外圍都用上沙律菜圍咗一圈,顏色非常吸睛。而薄餅嘅 材料 亦都唔馬虎, 有粒粒的牛油果 有一大片嘅煙三文魚 仲有沙律醬,配上脆卜卜嘅薄餅 ,口感十分有層次, 煙三文魚嘅煙燻味,牛油果嘅清新都大大中和左薄餅嘅油膩感。2個人食9寸的薄餅真係挑戰,下次都係人多先叫。最後食埋是日甜品一 法式奶凍就完滿了。奶凍細膩滑溜,奶味香濃,好似有椰子嘅香味,上面層cream覺得太heavy,我選擇左唔食。餐廳的環境依然悠然和坐得舒服,難怪一直都有捧場客,希望新的老闆可以繼續保持水準,

呢個肉眼就好好味,配上黑椒汁更加惹味,而且又無咩筋位。
肉醬意粉的味道一般,不算特別。

2個人食9寸的薄餅真係挑戰,下次都係人多先叫。

最後食埋是日甜品一 法式奶凍就完滿了。

餐廳的環境依然悠然和坐得舒服,難怪一直都有捧場客,希望新的老闆可以繼續保持水準,將美味帶俾大家。
2019-06-12