2023-10-19 11 瀏覽
喺元朗食過個late lunch,當然要選間坐得舒服食物水準高嘅食店啦!朋友介紹野川拉麵;見門面好吸引,好工業風!坐落座位舒適裝修吸引!雖然兩點過後,但還有午餐的特選拉麵,仲可以追加唔同嘅魚生,飲品等等!我和朋友選咗豬軟骨和叉燒拉麵,再改一個特濃豬骨湯底和佢出名嘅芝士辣湯底,當然要追加四款魚生啦!仲有炸年糕;而飲品方面我哋就揀咗corona加薑和apple cider加芒果沙冰!嘩嘩嘩!真係重要嘅嘢要講三次!所有食品和飲品都超吸睛!食落重超好味!叉燒特濃豬骨湯拉麵的湯底超濃鬱!香香嘅豬骨味實在超吸引,拉麵剛好不軟不硬,正合我嘅胃口,叉燒就做得好有水準!簡直好似去咗北海道食拉麵嘅感覺!而四款魚生就件件都超新鮮,超鮮甜!而三文魚更是厚切,簡直就係超值!而朋友嘅芝士辣湯豬軟骨烏冬;就連啲骨都煮到淋滑,直情好似豬筋一樣,烏冬就超彈牙!水準十分之高!炸年糕有流心芝士!超好味!而最吸精嘅就係兩杯飲品!將corona和apple cider倒插於大杯之中!原來corona加薑係超配合!變咗超好味!下次飲corona唔再需要加青檸了!而apple cider加芒果沙冰雖然有啲甜,但就好醒胃!而追加嘅網

!坐落座位舒適裝修吸引!

雖然兩點過後,但還有午餐的特選拉麵

特濃豬骨湯叉燒拉麵

四款魚生

超鮮甜!而三文魚更是厚切,
厚切如生

芝士辣味豬軟骨烏冬

!水準十分之高!炸年糕有流心芝士
炸芝士年糕

corona加薑

變咗超好味!下次飲corona唔再需要加青檸了!而apple cider加芒果沙冰雖然有啲甜,但就好醒胃!而追加嘅網蝦卷和咖哩卷
網蝦卷咖哩角

,亦都鬆脆爽口要嚟送啤酒真係不義之選!最後甜品方面,我們點了蘋果芝士蛋糕加綠茶雪糕配咖啡和奶茶!估不到咖啡入口香滑
咖啡奶茶

,隆隆嘅咖啡香味;原來係即磨炭燒咖啡豆!怪不得水準這麼高!而蘋果芝士蛋糕配綠茶雪糕,亦配合得很好
蘋果芝士蛋糕配綠茶雪糕

,真多謝朋友推介嚟到呢間高水準嘅食店!
2023-10-18
特濃豬骨湯叉燒拉麵