2015-01-25 737 瀏覽
禮拜日瞓得晏,早午餐都無食,於是下午茶食飽少少補數,起初諗唔到食乜,行過焰拉麵附近,心諗距離上之幫襯都起碼大半年前,即管試下大半年後有無乜變化先。原來依家叫個麵加$20可以轉套餐,套餐包括沙律,玉子,extra麵底,飲品,仲有泡芙。落單等咗一陣,先送上一支冰凍玻璃樽細可樂,日式沙律就好快送上,味道是少少酸,作為開胃菜沒什麼可以挑剔,新鮮正正常常。而同時間也送上味付玉子,習慣留待拉麵送上時再一齊吃,蛋看似外面有醃味道,但其實入口又感覺唔到有乜味,咬一啖蛋黃鮮紅流心,生熟程度對板,整體而言合格,只是比預期淡味。食完沙律多等大約五分鐘,拉麵就好快送上,湯係夠熱嘅,兩大片紫菜,有啲筍條,粟米粒,蔥粒,蔥白絲,叉燒份量足,落單時要求濃湯中油硬麵,湯質感好杰好濃,但入口又無預期重口味,整體唔算油膩,麵嘅硬度合乎要求,叉燒其實似扣肉多啲,好「林」好軟,肥肉部份入口即化,瘦肉部份味道略嫌不足,但整體上份量夠厚,甚是滿足,吃上幾口,extra麵底都送上,份量真係唔少,基本上應該係完整一個麵底送上,麵睇到係剛煮熱,我用極快速度先食完原本個麵再加入個extra麵底,混和餘下嘅湯,剛好食完曬麵又飲完個湯,準備

沙律

味付玉子

食完沙律多等大約五分鐘,
,基本上應該係完整一個麵底送上,麵睇到係剛煮熱,我用極快速度先食完原本個麵再加入個extra麵底,混和餘下嘅湯,剛好食完曬麵又飲完個湯,準備想埋單走人,原來套餐仲有個泡芙送上,泡芙很普通,沒有特別好食,但套餐以加$20就包咁多嘢食,真係幾超值!

埋單$68+$20=$88,冇加一。
2015-01-25
沙律