2024-03-27 42 瀏覽
成日聽住喺元朗嘅朋友講有間叫得閒飲茶餐廳,係佢平時飲茶食點心一定會諗起嘅餐廳,我話咁我得閒就搵你飲茶啦,今日終於目標達成,試咗以下嘅點心,而且點心師傅係擁有超過30年嘅經驗!咁犀利梗係要嚟試吓啦得閒飲茶 (元朗)元朗谷亭街13號傑文樓地舖蝦餃之王 $36呢款係得獎嘅蝦餃蝦餃嘅皮非常薄,入面嘅蝦肉都好大隻好爽口,比起一般嘅酒樓,佢地呢款蝦餃大多少少😼味道亦都啱啱好唔會好鹹,亦都冇腥味灌湯京滬小籠包 $28每次飲茶小籠包都係必食,最鍾意食啲超多汁嘅小籠包,湯汁好有油脂香,怕油膩感重嘅話可以加醋 口感會爽口啲龍蝦湯鮮竹卷 $33 呢個喺飲茶嚟講真係第一次試,非常有新意,龍蝦湯好濃郁,鮮味十足,鮮竹卷係炸過嘅,咬落去非常之脆,加配龍蝦湯咬落非常有口感紫薯流沙煎堆仔 $32流沙包或者煎堆就食得多,但係原來將兩樣嘢Mix埋,都可以咁㗎,外層包住嘅係紫薯味道嘅糯米皮,入面係滿滿嘅流沙餡好邪惡🤓外脆內軟原籠牛仔骨蒸飯 $46蒸飯非常濃郁荷葉嘅味道,牛仔骨都好大嚿同埋每塊牛仔骨都沾滿醬汁,肉嘅調味都有好濃郁嘅黑椒味,份量夠兩人一齊食服務方面 店員態度非常好,環境都幾好,坐得幾舒服,不斷幫我哋加水🤓👍🏻👍

得閒飲茶 (元朗)
元朗谷亭街13號傑文樓地舖

蝦餃之王 $36
呢款係得獎嘅蝦餃

灌湯京滬小籠包 $28

龍蝦湯鮮竹卷 $33

紫薯流沙煎堆仔 $32

原籠牛仔骨蒸飯 $46
服務方面 店員態度非常好,環境都幾好,坐得幾舒服,不斷幫我哋加水🤓👍🏻👍🏻