2022-08-29 122 瀏覽
突然想飲茶又唔想去酒樓,見到呢間點心鋪嘅點心頗有特式,價錢相宜,即去試下。😁呢度茶錢每位$5,免收加一。我地假日中午時段去要等位,鋪頭唔大,坐位會迫少少,但食完就走冇所謂。如果想慢慢嘆茶聊天坐得耐,可能去番酒樓較舒服。\\\ 點餐 \\\▶得獎蝦餃之王  $34     ★必食餐廳招牌點心,其老闆兼廚師曾奪得「2011美食之最大賞蝦餃之王」。蝦餃皮薄,晶瑩剔透。蝦肉彈牙,加入了蒜粒,令蝦餃味更濃。▶黑金流沙包  $33 食流沙包最緊要睇奶黃夠唔夠流沙、蛋黃味夠唔夠香、包夠唔夠軟熟。呢度既流沙包未至於一咬就爆汁,但有流心效果,鹹蛋黃味香。▶紫薯流沙煎堆仔  $30     ★推介呢個非常驚喜,雖然得3粒,但比一般食到既煎堆仔大粒,紫薯糯米皮,咬開是熱辣辣流心奶黃餡,真係堅流心而唔係凝固咗個種!▶春風得意腸  $38腸粉皮包住香脆脆米網,再包住入蝦肉、栗米粒、菜絲,上面鋪上蟹子,食落有一層層口感。呢個做法好新鮮,味道不錯,不過就冇食傳統腸粉既感覺。▶千島醬脆皮蘿蔔糕  $30  新鮮炸起、外層金黃色脆皮包裹著切成條狀的蘿蔔糕,撒上木魚碎及淋上千島醬,有D似日式小食大阪燒、章魚丸,但呢個配搭

\\\ 點餐 \\\

▶得獎蝦餃之王  $34     ★必食
蝦餃皮薄,晶瑩剔透。蝦肉彈牙,加入了蒜粒,令蝦餃味更濃。
得獎蝦餃之王

▶黑金流沙包  $33
呢度既流沙包未至於一咬就爆汁,但有流心效果,鹹蛋黃味香。
黑金流沙包

▶紫薯流沙煎堆仔  $30     ★推介
呢個非常驚喜,雖然得3粒,但比一般食到既煎堆仔大粒,
紫薯流沙煎堆仔

▶春風得意腸  $38
腸粉皮包住香脆脆米網,再包住入蝦肉、栗米粒、菜絲,
上面鋪上蟹子,食落有一層層口感。
呢個做法好新鮮,味道不錯,不過就冇食傳統腸粉既感覺。
春風得意腸

▶千島醬脆皮蘿蔔糕  $30
新鮮炸起、外層金黃色脆皮包裹著切成條狀的蘿蔔糕,
撒上木魚碎及淋上千島醬,有D似日式小食大阪燒、章魚丸,
但呢個配搭都夾到。
千島醬脆皮蘿蔔糕

▶懷舊香菇燒賣  $28
不像平時食的實身,豬肉質地是軟林口感的。
懷舊香菇燒賣

▶家鄉咸水角 $19
正常發揮,餡料足,唔會咬開之後內裡好多空間得少少餡。
家鄉咸水角

\\\ 整體評價 \\\
★想encore指數 -  7 / 10 ★
點心有特式,而且上台時都係新鮮熱辣。
以呢個價錢同質數,性價比幾高。