2018-12-02 2580 瀏覽
早2日上網見有一條叫坪洋壁畫邨的地方,想去睇吓,男友話果度近雲泉仙觀,不如去食埋齋吖,問一問家人,大家都話好,yeah~!家庭旅行成團了,星期日起身,去食個齋早午餐,11點半去到,已經幾多人了,好耐冇黎過,環境沒有點改變。兩位長老先去左攞枱,我同細佬就去點菜,芋頭魚,鮑魚菇豆苗、炸春卷拼西檸雞,豉椒炒田螺和椒鹽茄子,阿姐話仲有兩份腐皮卷要不要試下?平時好少做的,咁當然要一份啦,足夠了,返去座位洗吓D碗,庄好粥等齋菜到,上菜速度亦都好快,不用十分鐘,齋菜已到齊,芋頭魚但略嫌五柳汁夠,叫阿姐比多少少,亦好快庒了一碗給我們,鮑魚菇豆苗清脆爽口、豉椒炒田螺惹味,素田螺質地彈牙真的有點像真的田螺。椒鹽茄子炸皮太厚所以感到很油膩,腐皮卷的確幾好食,外層腐皮炸得乾爽鬆化內裡巻著滿滿的芽菜素菜,美味。光顧齌菜,雲泉的粥飯任食,但白粥比飯出色,煲得綿綿的,帶點腐竹香。其實只食粥都飽。