2013-08-01 409 瀏覽
今日同朋友去左愉景灣行,行完沙灘之後,選擇左Sopranos 作為我地午膳的地方。佢的餐單有係中英對照,不過待應全部係外國人,要用英文落單。點左 Sopranos Speaical  厚底 14' ($135),Seafood Pie  ($125) ( 呢個PIE 仲有MUSHROOM 同埋另外一隻口味可以選,不過我地間左海鮮。) 同埋叫左杯ASAHI ($60)。Sopranos Speaical 用料都係平時PIZZA 用的料。例如香腸,火煺,波羅,蘑菇。不過味道唔錯。餅底好鬆化,啲配料都好夾。本身好鐘意食芝士,佢會有芝士粉提供,食個陣審小小芝士粉上去又別有一番風味。Seafood Pie 味道都唔錯,不過就唔太抵食啦。佢個批並唔係平時食開的雞批、牛肉批、蘋果批咁入面有好多料,淡淡肉的感覺。而係好似焗蘇皮湯。上面係一層蘇皮,下面就係海鮮湯加小小蝦仁蟹柳咁樣。 蘇皮焗得好香脆,同埋最驚喜的地方係有濃濃的芝士味,亦都唔會太油。而個湯就普普通通,似係用現成的湯料再加啲海鮮落去製成的。 雖然味道唔錯,但係用百幾蚊買一個唔多足料的蘇皮湯唔係太抵啦。 Seafood Pie 仲有啲薯條伴碟。

佢的餐單有係中英對照,不過待應全部係外國人,要用英文落單。

Seafood Pie 仲有啲薯條伴碟。薯條係厚切個隻,炸得好香脆,點下啲海鮮湯食都幾好食,幾特別。

Asahi 幾易入口,無平時飲開的啤酒咁苦。

最後差唔多食完的時候WAITER 問我地有冇其他需要,我地話己經差唔多。意想不到的係佢竟然送左一客TIRAMISU 俾我地。對呢間餐廳的好感度即時大增。其實好多時一個小小的舉動就可以令食客留低深刻的印象,食客從而亦都會考慮下一次再幫襯呢間餐廳同埋推薦呢間餐廳俾朋友。

而家好多餐廳愈黎愈重視服務質素,佢地會設立一套準則 e.g. 要對食客有禮貌,要同食客打招呼,去維持服務水平。食客固然會覺得個度的服務唔錯,不過卻流於機械式。更高層次的係令食客有一種賓至如歸的感覺,咁樣先可以令食客對呢間餐廳有深刻的印象。要做到呢點,其實一個小小的舉動就己經可以。唔好話送野食咁誇張。例如食客食完啦,但係又想同朋友傾多陣計,如果餐廳又冇其他食客等位的話,其實可以針杯水俾佢地。

言歸正轉,TIRAMUSU 好大件。可以同朋友SHARE。雪糕的密度好高。唔係平價雪糕。蛋糕亦都好軟滑。有淡淡的咖啡味。

周圍的環境好好,係同朋友傾計 + RELAX 的好地方。
Asahi
Seafood Pie