2016-01-19 986 瀏覽
今日約左個朋友食晚飯,我就帶佢去公司附近間韓國餐廳“金羅道”!呢間餐廳是我同成班同事最愛的飯堂,雖然偏僻左D,勝在食物質素有水準,而且間餐廳標榜唔用味精調味,感覺比較健康! 坐底後店員奉上棗茶及三款前菜,芽菜、泡菜、甜薯仔,每款皆好味。有美容養顏功效的自家制棗茶,少少甜,味道可口,而且無限添飲😄!燒牛肋骨, 一上枱香氣撲鼻,燒完切定一件件的牛肉,醮上秘製醬汁,放生菜裡,再加蒜片、尖椒包住食,生菜爽脆牛肉香甜,滋味無窮😉!部隊鍋,(落單時向店員說明要最小辣), 好足料 ,有蝦、青口、八爪鱼仔,韓國午餐肉、年糕等!其他餐廳的部隊鍋好少有海鮮。擺設精緻,食落微辣,湯底好正👍 韓國 原裝直送醬油蟹經秘製醬汁生醃的醬油蟹,蟹肉鮮味黏糯,蟹蓋好多膏,但就咁食味道有些少鹹,配上白飯紫菜撈埋一齊食就更好味,因為白飯可以襯托出蟹膏的鮮香,令人回味無窮,唔錯😀每次黎食,無論食物喺質素或味道上皆有保證,服務方面也周到,金羅道不愧為我地班同事最愛的食堂!
棗茶,三款前菜

燒牛肋骨