餐廳: 樂湯雞麵館 (登龍街)
資訊:

2023-11-20 63 瀏覽
呢幾日天氣轉涼,夜晚同朋友去銅鑼灣食飯,周圍凍冰冰,見到有間舖招牌係熱辣辣嘅雞湯,就入左食。店員推介二人餐,我哋睇過餐牌的確係抵啲,就叫左個二人餐,再另外加個椰子雞湯。涼拌海蜇手撕雞呢個前菜一啲都唔馬虎,新鮮紅蘿蔔、青瓜切成幼長絲,配埋清涼爽口海蜇,以及手撕雞食好開胃。雲腿浸娃娃菜娃娃菜份量比想像中多,煮得啱啱好,調味適中,食落唔會好咸。砂鍋花膠雞湯翅重點嘅招牌菜用砂鍋上,半隻雞嘅表面舖滿大片花膠,花膠爽口彈牙,雞肉食落鮮嫩香滑,肉汁豐富,嗰湯亦都係精華所在,有翅入口之餘,亦唔會好油膩,非常好喝。鮑汁瑤柱冬菇飯呢個飯非常足料又夠香,加埋雞場食非常夾。藥膳湯刀削麵刀削麵麵質滑身,唔會煮得太淋,藥膳湯香濃,喝得出用足料。椰子雞湯椰子雞湯充滿椰香,而且有好多湯料,飲落好清香,感覺輕盈。餐廳嘅湯全部都真材實料,喝完完全唔會有口渴或者重味精嘅感覺,的確係絕無添加,我下次有機會一定會再去。

涼拌海蜇手撕雞

雲腿浸娃娃菜
娃娃菜份量比想像中多,煮得啱啱好,調味適中,食落唔會好咸。

砂鍋花膠雞湯翅

鮑汁瑤柱冬菇飯
呢個飯非常足料又夠香,加埋雞場食非常夾。

藥膳湯刀削麵
刀削麵麵質滑身,唔會煮得太淋,藥膳湯香濃,喝得出用足料。

椰子雞湯
椰子雞湯充滿椰香,而且有好多湯料,飲落好清香,感覺輕盈。