90年代日本菜盛行,以致一街都係濫竽充數嘅日式料理店,但賣嘅通常都係質素唔得嘅食物。時至今日,香港人食日本嘢已經食到好精,一般嚟講質素冇返咁上下,都冇可能做得住。點知今日食到呢間餐廳,簡直令我覺得時光同質素都大倒流!本來家人話要食呢間餐廳,我都不抱太大期望,簡簡單單一個晚飯,唔會要求有太好嘅食物質素,總之係用心煮就已經夠。但係我哋點嘅兩個主菜,連呢個基本要求都做唔到!首先出事嘅係洋蔥雞肉煮,呢個雞肉煮上菜望落已經好古怪,我心諗點解啲雞肉炒完係棒狀呢?我一放入口食到個味就知,根本就係超市啲急凍雞串嚟嘅!再望真啲,連個竹簽孔都睇到,雞肉形狀亦好明顯係棒狀!2022年都就到喇!我諗唔到有乜理由可以用雞串炒洋蔥當菜式賣!另一道黑豚肉眼鍋,同樣冇誠意,湯底揀壽喜燒但完全冇壽喜燒嘅味道,材料亦完全對唔住88蚊呢個價錢!只有啲菜同冬菇,所謂黑豚肉眼食落係好柴嘅豬肉片。最後我同屋企人冇食晒就走咗,真心不了!

最後我同屋企人冇食晒就走咗,真心不了!

洋蔥雞肉煮
2021-12-15