今日lunch 適逢係同事生日,所以由佢發板,係OR 尋找返佢上次食過評價幾高嘅 Brasserie Le Fauchon.幾經辛苦由山腳行上嚟,點知waiter 話冇位,一行8人即時晴天霹靂,幸好壽星仔好運,及時有另一waitress 走出嚟話樓上有吉房,剛好可以安頓我哋,只係要分2張枱。睇完午市menu, 發現選擇算多,而且吸引,有湯,麵包,main course 同咖啡都係$120左右,價錢合理。 我張枱分別叫咗蒜香雞扒,牛尾意大利飯,牛扒。未上餐湯同沙律,waiter 已放低一籃熱辣辣嘅麵包,仲話係新鮮焗,仲可以refill, 太感動啦。餐湯同沙律用長碟配杯嘅形式上枱,美觀實在,沙律上仲鋪咗3片ham, 份量足又有好味.嚟到main course, 同事嘅蒜香雞扒好有睇頭,而且肉質嫩滑又有汁,同事大讚。至於我嘅牛尾意大利飯,份頭一樣唔細。去度牛扒,不得了,份量足又厚身,仲要有2舊。大家見咁嘅形勢,即刻嚟個開心share, 所以我哋每人都可以試到大家嘅午餐,太開心。。。最後嘅飲品,waiter 嘅表現加深我對餐廳嘅好感。 同事本身點了熱檸水,只是不以為然講咗句好"寡",
最後嘅飲品,waiter 嘅表現加深我對餐廳嘅好感。 同事本身點了熱檸水,只是不以為然講咗句好"寡", waiter 即貼心回應糖漿轉蜜糖,同事勁感動
而我就點了凍齋啡,試試呢間餐廳係咪整體質素高,果然,凍齋啡好好飲,唔"火農"唔苦,只有回甘,太完美嘅一餐
下次一定會再嚟,而且一定要book 定位, 畢竟幸運之神唔係成日到訪