2015-07-23 13221 瀏覽
為慶祝辛苦生完bb忍口多時, 在即將復工前緊係要食餐好慰勞自己同老公, 老公要求找一間有生蠔任食及咸ham的自助餐酒店, 最後給我找到這一家, 見過往食評不錯, 所以決定一試。先論食品, 生蠔沒令我們失望, 第一轉我們先吃生蠔,不用排隊或配給的感覺真好, 美國蠔新鮮, 入口有海水味不過咸不錯, 有些人話size細, 但我卻覺得剛剛好。而冷盤有龍蝦, 長腳蟹,面包蟹等等, 這些我興趣不大, 龍蝦吃了半隻, 肉爽, 但沒什麼味道, 可惜,我覺得龍蝦做冷盤常常失去了龍蝦的味道, 而長腳蟹不過不失, 因我只試了一隻,另冷盤還有煙三文, 煙鮫魚, 還有一款忘了,只吃了煙三文還不錯, 但煙燻的味道不算強。而日式刺身有北寄貝, 甜蝦, 三文魚, 甜蛋, 八爪魚, 帶子等,厚切帶子至得我喜愛, 其它就沒太突出, 另它們也有各類壽司及冷面, 有一款海膽飯用一小碗盛起, 海膽夠新鮮及它放在一個凍櫃要推門的夠哂衛生。而沙律菜我覺得比較少類型, 反而醬汁選擇多。熱盤方面, 各國美食都有, 但每款不算吸引, 唯一我覺好味是煎鵝肝配多士仔,他們即叫即整, 不是一堆整好, 抵贊! 另大路如蒸石班, 粉面檔, 印度咖
熱盤方面, 各國美食都有, 但每款不算吸引, 唯一我覺好味是煎鵝肝配多士仔,他們即叫即整, 不是一堆整好, 抵贊! 另大路如蒸石班, 粉面檔, 印度咖哩, 印尼食品, 羊架牛架都有, 不過不失。而當晚湯類有羅宋湯及一款羹及中式桂元烏雞炖湯, 中式湯堅好飲, 想再飲不過胃冇空間。而甜品相信不是這酒店賣點, cake類不算出色, 一般果盤都有。特別食品有些不同味道朱古力,曲奇咁,可一試, 馬卡龍都有, 不過都係甜字一個, 因這款甜品本如此。講咁耐冇提咸ham, 有3款, 一款莎樂美腸, 一款ham忘了名, 我老公吃很多話好味, 反而我最欣賞那配Ham的melon超甜。最後我們以哈根帶雪糕作結,不過冇我喜歡的綠茶味, 失落。用恒X白金卡埋單有85折, 算ok抵平百幾蚊。
凍盤
鵝肝配多士
甜品
題外話/補充資料: 用恒生、滙豐普通卡一樣有88折而家。
2015-07-22
$539.6 (晚餐)
用餐優惠
信用卡優惠