餐廳: 叁茶陸飯
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-05-08 630 瀏覽
係中染大厦嘅台式餐廳,次次經過都有堆人係到等位。餐廳名好得意,原來除左可以買台式手搖飲品,入面都有得堂食台灣野,今次lunch就去試下啦。整體都幾好食,選擇都算多,會再回訪呢😋🔸香酥雞扒配白飯(HK$65)炸雞扒好大塊,同隻手差唔多咁巨型😆炸法係鹽酥味風格,就咁食都唔會得好單調嘅油益味。雞肉同炸粉比例都適中,食到炸皮嘅脆口感得嚟,都有雞肉嘅肉汁,就咁食完塊雞都飽飽地啦🤪🔸糖醋魚柳配白飯(HK$68)炸魚柳同樣都係好大塊,糖醋汁酸甜門胃,唔會太稀身。魚柳嘅肉質都嫩滑,唔似炸完放左好耐乾哂嘅質地,另外仲有幾塊菠蘿點綴fresh下個口感👍🏻🔸台灣肉燥乾拌麵(HK$58)肉燥份量幾多,唔係得汁,肉碎肉粒都足料😁食完啲麵仲有肉碎剩添啊,有半隻滷水蛋,唔算好入味,唔算太鹹都唔錯。如果覺得太掛就可以加$8配個鹽酥雞啦~🔸古早味新竹炒米粉(HK$68)諗唔到連炒米粉都有,入面有蛋、肉同蔥做配料。米粉係偏淋濕個種,不過整體食落都幾油膩呢🧐每個set都有2個小菜送,包括係花生同木耳添呢。🔸南投炭燒烏龍茶跟餐仲有得免費配2款台式飲品,今次就揀左呢款烏龍茶。凍飲好大杯呢,熱飲飲落好香茶味,平時對烏龍茶無感嘅我
香酥雞扒配白飯

🔸香酥雞扒配白飯(HK$65)
糖醋魚柳配白飯

🔸糖醋魚柳配白飯(HK$68)
台灣肉燥乾拌麵

🔸台灣肉燥乾拌麵(HK$58)
古早味新竹炒米粉

🔸古早味新竹炒米粉(HK$68)
南投炭燒烏龍茶

🔸南投炭燒烏龍茶
跟餐仲有得免費配2款台式飲品,今次就揀左呢款烏龍茶。凍飲好大杯呢,熱飲飲落好香茶味,平時對烏龍茶無感嘅我都幾鐘意呢😍
糖醋魚柳配白飯
南投炭燒烏龍茶