2016-11-18 526 瀏覽
厚福街既「H8」可以話係該區既餐廳集中地,中西日韓總有一款啱你!平時每次經過都俾下面既傳單搞到眼花繚亂,好在今次朋友已經一早喺openrice book左呢度唔駛再左諗右諗!餐廳位處大廈既中層12樓,雖然有三部電梯,但晚飯繁忙時間都要等差唔多5分鐘左右,不過尚算可以接受啦!二人晚餐有成7個course,main course 重可以四選二添!本來都唔錯,但當我見到$1288呢個價錢真係打左個突!加埋一成千三蚊兩位我唔好再補多少少錢再食豪D?不過,原來只要喺Facebook Like佢地餐廳就可以有65折,折左之後連加一都只係一千蚊左右,感覺比較容易接受,所以決定費事a la carte就咁食套餐算喇!鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁︰非常開胃醒神既appetizer。鮮果酥盒脆脆地之餘又有少少水果既香味感覺非常特別,配埋煙三文魚一齊一大啖咬落去感覺一流!香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿︰鵝肝整體口感唔錯,但由於係用罐頭而唔係新鮮菠蘿既關係,加左焦糖既菠蘿感覺好似甜得濟,有D太過heavy既感覺!秘制鮮凍飽魚︰坦白講,「一分錢一分貨」,所以呢度既鮑魚當然唔能夠同糖心飽之流相比,但整體質素比預其中好,
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁
香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿
秘制鮮凍飽魚
秘制鮮凍飽魚︰坦白講,「一分錢一分貨」,所以呢度既鮑魚當然唔能夠同糖心飽之流相比,但整體質素比預其中好,性價比很高。
Mango Smoothie
Mango Smoothie ($58)︰Mango Smoothie 唔算太甜,非常易入口感覺唔錯!
精選餐湯
精選餐湯︰粟米南瓜湯非常清甜易入口,難得佢唔會好似坊間之流成日整到非常之鹹,抵讚!
海膽黑松露野菌意大利飯
海膽黑松露野菌意大利飯︰小小既飯居然放左五大舊海膽,正!撈埋黑松露同埋野菌連埋Risotto一齊食落口感覺非常豐富,只可惜既係飯既口感偏鹹,如果喺用鹽份量方面再調配一下會更好!
美國安格斯肉眼扒
美國安格斯肉眼扒︰Medium Rare既安格斯煮到5成熟剛剛好,既可以食到牛既肉質之餘又唔會有我最怕既血水,啱晒我口味!另外,店員亦都會主動問你需唔需要芥辣等等既調味料,非常細心!
美國有骨豬鞍扒
美國有骨豬鞍扒︰豬鞍扒煎既火喉適中,能夠做到外面香脆之餘亦能鎖住裏面既肉汁,誠意推介!不過,美中不足既係佢同肉眼扒都係用同一個sauce,咁啱四選二main course既朋友叫左呢兩款主菜可能會覺得有D repetitive,如果有其他更多選擇會更好!
精選甜品
精選甜品甜品表面用上谷古粉同可可粉包着裏面既朱古力雪糕,喺凍冰冰既雪糕上面舖上一層薄薄既點綴令到外表平凡既雪糕立刻變得不一樣,新鮮感一流,非常欣賞餐廳既innovation!

總括黎講,呢個價錢喺尖沙咀鬧市可以算係「slightly above average」,不過食物既種類、質素以至整體服務水平真係非常唔錯!當晚有其他顧客生日,餐廳重專登播生日歌俾全場一齊同佢唱歌慶祝添,呢D「細微位」真係唔係每間餐廳都做到架!
2016-11-17
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁