2009-03-27 8 瀏覽
經常看見 澳洲牛奶公司 是openrice 的 排行榜 top 10, 好想試下 佢出名既炒蛋! 記得我看過一本小說, 女主角為了吃這店的炒蛋, 而專程乘taxi 來吃, 好像有點誇張, 真的咁好味?! 哈哈, 自己心思思, 特地安排一次 lunch visit~沒料到, 平日的下午1:15pm都有10多人在店外掛隊…..真利害? 還是openrice 的 排行榜 夠 利害?! 我見 裡面的座位好逼, 一般茶餐店feel, 所以客人都吾會坐得耐…. 如我所料 只等了 約8mins 便有座位了, 好野!有趣的是 幾乎所有食客都是吃同一款食物  快 餐! 快 餐($28) 可選炒蛋/ 煎蛋+ 多士/飽+ 火腿/ 叉燒/牛肉 湯意/ 通粉+餐茶我要了 炒蛋+ 多士+叉燒通粉+熱好立克炒蛋幾香滑, 有水準! 厚多士幾香口 ,把炒蛋放在多士上面同吃又是另一番滋味. 叉燒通粉 的 水準 一般, 叉燒好薄又少又沒有味, 通粉都 滑, 湯底唔會太重味精.飲野吾錯~ 熱好立克的份量& 味道 有水準! 不過, 呢間茶餐廳座位好逼, 而且服務唔算好, waiter 有意無意間 不斷 收碟, 叫你

有趣的是 幾乎所有食客都是吃同一款食物  快 餐!

我要了 炒蛋+ 多士+叉燒通粉+熱好立克

飲野吾錯~ 熱好立克的份量& 味道 有水準!

不過, 呢間茶餐廳座位好逼, 而且服務唔算好, waiter 有意無意間 不斷 收碟, 叫你 要餐茶(你只是吃了 一兩口通粉, 炒蛋& 多士並未吃 >.<!) , 又寫定單比你………..眼見 大多數食客不能 吃多過 20mins 便要埋單…..好急!

我也用力在 15mins 內 完成 這個 “快” 餐!

其實, 我覺得 呢間 只是 好 normal 的茶餐廳(為何 經常會是 openrice 的 排行榜 top 10 ???), 而且 食物 不是 十分 好味, 我在其他茶餐廳 也可 吃到 這裡的炒蛋 & 多士 的 水準. 所以, 我會告訴朋友 不用 特地來了!

快 餐~ 炒蛋幾香滑, 有水準! 厚多士幾香口
叉燒通粉 的 水準 一般, 叉燒好薄又少
2009-03-24
快 餐~ 炒蛋幾香滑, 有水準! 厚多士幾香口