普慶餐廳

The Astor
餐廳: 普慶餐廳
資訊:

2023-01-06 801 瀏覽
常常聽到這食店的名字,那一夜又是座無虛席。這是我們大家族的冬至飯,揀呢度原因是海鮮冷盤啱大人,天婦羅、甜品啱孩子,就試一次。我哋成十幾人,所以被安排較偏位置,我就不覺大問題,因為本身這裡的每個角落都會放置食品,都係要周圍行的。先說冷的,開邊龍蝦,有大有細,有膏冇膏都係師傅隨手給。疫情下,這樣都衛生。龍蝦肉都爽實,味道一般啦!本身這些開邊龍蝦間間都無乜味,所以唔霉算贏。還有生蠔,之前睇食評有啲幾大隻,這晚較細,不過我覺得都新鮮,唔落野都食到。特別讚,女師傅手勢好,完全冇殼。換左男師傅就有少少殼了,立即浪費了。還有青口、翡翠螺、凍蝦、蟹腳等,不過我冇試。刺身款式都係三文魚、吞拿肉、劍魚、八爪魚、北寄貝和帶子等。我食左一round就冇食,因為唔覺得特別鮮到要encore.阿仔成日見到有新炸起的天婦羅🍤就會取,的確味道不錯。師傅不停炸,不斷出貨,所以唔怕冇。還有多款西菜,如:西班牙海鮮炒飯、意大利飯。。。多到唔記得。中式就蒸魚,不過一般啦。唔覺得特別鮮甜,自助餐質素屬正常。聽講燒味很出名,的確叉燒軟林;燒腩肉燒得皮脆,肉不鞋。剛好有個細路👦🏻問職員有冇海南雞飯🤔⋯⋯原來有,但不會放出來。我問了
阿仔成日見到有新炸起的天婦羅🍤就會取,的確味道不錯。師傅不停炸,不斷出貨,所以唔怕冇。還有多款西菜,如:西班牙海鮮炒飯、意大利飯。。。多到唔記得。中式就蒸魚,不過一般啦。唔覺得特別鮮甜,自助餐質素屬正常。聽講燒味很出名,的確叉燒軟林;燒腩肉燒得皮脆,肉不鞋。剛好有個細路👦🏻問職員有冇海南雞飯🤔⋯⋯原來有,但不會放出來。我問了職員取小碟,雞嫩滑,油飯香。不錯👍🏻。中場有得排片皮鴨,我覺得是排回來,所以特別好食。不過1-2件已足矣。
這裡每位只包一杯飲料,冇得任飲又欠少少。不過有得轉輪抽獎,阿仔贏多次贈飲,咁就夠了。當然,職員也會不時加水。有一杯特飲,檸檬紅酒🍷,OMG, 熱🤔⋯⋯正想淺嚐,果陣味,藥酒味咁,試一啖,😅真係好難飲。
甜品有不同款式的蛋糕,細細件。不過,我真心唔覺得好食,其中一兩款酸到不能入口。轉陣食雪糕。雪糕都很多款,惟有食雪糕啦。
成人埋單$718,加一。講真,唔算抵,但我覺得食物普遍正常,環境都舒服,食物亦不停refill. 不過自己食量小,就唔多抵。
2022-12-22