2018-11-13 84 瀏覽
今日專登同男朋友黎到佐敦一間拉麵店,店鋪位於一條偏僻既小巷,店內卻有數之不盡既美食,依間拉麵店就係金鶴拉麵。店內的裝潢設計很有日式風味,店員亦非常貼心有禮,幫我地將背囊放好,有熱茶和冷茶任君選擇,每個座位都提供濕紙巾抹手,非常全面,我地既位置剛好可以看到師傅的烹調功架,真係大飽眼福。我地叫左非常出名的雞白湯拉麵,拉麵主要係由黑豚、牛蒡、溏心蛋和慢煮赤雞合製而成,牛蒡高高在上,保持脆脆的口感,兩片慢煮赤雞放左碗邊,避免雞湯浸軟,黑豚和溏心蛋配合上蔥花置中,麵條較為粗身,最底部則有香濃鮮甜的雞湯,仿似一件藝術品。這個雞白湯拉麵非常非常好吃,我把湯都全部喝光,這個拉麵真的非常出色,值得一讚。 元祖煎餃子,皮薄餡靚。燒雞泡魚乾,配合沙律醬一流。日本明太子雞翼,少骨多肉多明太子。沖繩阿古豬燒肉串,脂肪分佈平均。

雞白湯拉麵

元祖煎餃子,皮薄餡靚。
元祖煎餃子

燒雞泡魚乾,配合沙律醬一流。
燒雞泡魚乾

日本明太子雞翼,少骨多肉多明太子。
日本明太子雞翼

沖繩阿古豬燒肉串,脂肪分佈平均。
沖繩阿古豬燒肉串
元祖煎餃子