2021-09-12 359 瀏覽
早排同朋友都係喺尖沙咀返工,會成日出嚟食飯,自從朋友轉咗工去咗北角之後就少咗一齊食嘢,早排請咗假塭佢食飯,佢知我係門小雷fans,就話帶我去試一間好隱蔽嘅拉麵店。店舖喺北角AIA地點下,不過因為唔係喺正門位置,所以有啲唔太顯眼,店舖唔算大但係有種日式小店嘅感覺,門口貼咗三張門小雷嘅海報。喺介紹拉麵之前介紹一下門小雷,門小雷係一位我非常鍾意嘅香港畫師,好多歌手例如容祖兒、周國賢、Rubberband都有塭過佢設計專輯封面或者演唱會海報。拉麵有五款選擇,我鍾意重口味嘅我所以我要咗個黑豚,另外追加10蚊筍。黑豚即係大蒜豚骨拉麵,一擺低碗麵就已經聞到一陣蒜香味,雖然大蒜味好重但係冇冚過個湯本身嘅豬肉味,平衡得啱啱好,叉燒嘅肥瘦亦好均勻,食落都好入味,絕對可以再嚟食。臨走之前我問老闆仲有冇門小雷嘅卡賣,好彩仲有少少存貨,於是買咗一set返去收藏。

黑豚

黑豚