睇下睇下羅富記D食評,搞到我覺得好肚餓添,好想即刻去食返碗我至愛0既魚片粥。但遠水救唔到近火,0甘就不如我都寫返篇來頂下癮都好吖!擺花街羅富記我honey拒幫襯左幾十年架啦,自從拒帶我來食過之后,我經常嘈住要來食,因為魚片粥實在太好味啦 呢度既粥底簡直就同我童年時最愛的粥底一樣甘正,好有米香味,熬的火候很夠,唔會仲見到一粒粒的未化開的米飯,粥底十分綿身,絕唔會太“杰”亦唔會太稀,我最怕食水汪汪的粥。每次我都系食魚片粥(22文),有時食一碗唔夠喉仲要食多碗(系我大食同太好味,唔關份量的事),呢度的份量算得上大份架啦,只碗夠大而且每次都系裝到滿瀉,魚片份量好多,薄薄的鱼片完全体现出厨师刀工, 魚片的鮮甜味道完全溶入口感十分綿身的粥里面, 而米香十足的粥包住一片片薄薄的魚片, 粥里面仲加入了适量的薑蔥, 將魚的鮮甜味無限放大, 吃上一口,魚鮮味混和著米香,充滿在口腔的每一角落........ 實在是太美味了!好滿“粥”!我honey因為叫了一個牛肉粥,但我唔鐘意食,而且碗端上來時仲見到牛肉有血水,我接受唔到。另外,呢度的炸鯪魚球(26文)都唔錯,honey特別鐘意食,我更欣賞的系拒的蜆疥醬,

另外,呢度的炸鯪魚球(26文)都唔錯,honey特別鐘意食,我更欣賞的系拒的蜆疥醬,用腐乳做醬底,加入蜆肉,呢兩樣正是我兒時下飯的至愛

還有值得介紹的是炸雲吞,幫襯甘耐都無叫過呢個來食,系最近突然想試下,點知一試就愛上左,云吞皮炸至十分香脆,而云吞餡料依然保持鮮香味美帶有少量肉汁,唔會干睜睜,不過,食完會好熱氣,記得返去飲返杯涼茶中和返啊!

順便提下呢度有位阿叔,唔知系咪老細來,好有禮貌,每次我地影相時拒都會問使唔使幫我地影下合照
,真系好熱情,嘻嘻,唔該曬呢位阿叔!!

重有,honey佢只會幫襯擺花街羅富記,佢話雖然同是羅富記,擺花街羅富記出品是最好最穩定的;有次 honey帶我去德輔道中間羅富記,魚片粥一放上檯已看到水汪汪,不用放入口我已知面前這碗魚片粥跟擺花街羅富記的差天共地了。

魚片粥
牛肉粥, honey 話正
炸鯪魚球
魚片粥
牛肉粥, honey 話正
炸鯪魚球
  • 魚片粥,炸鯪魚球,炸雲吞