2019-03-06 90 瀏覽
今日黎到銅鑼灣,品嚐到一次令人驚喜嘅素食。我地叫左一份set dinner同埋散叫左幾道菜。首先講講晚餐。前菜嘅木耳非常爽口好食,微微酸味十分開胃。中間嘅係由薯泥打成嘅沙津,軟滑可口,非常吸引。仲有啲蔬果帶動味蕾,食完頭盤已經十常開胃!燉湯方面非常足料,黃耳、猴頭菇等等嘅湯料好多。燉出黎嘅菇味香濃,夠哂滋潤!手捲係跟set嘅我地揀左牛油果手捲,整體感覺好清新宜人。食過開胃頭盤同飲完湯後,依個手捲剛好令口腔比較重嘅味噌除去,準備迎接主菜。小食方面,依個腐皮卷整成雞搥嘅形狀,非常精緻。外層香脆,內層嫩滑,就好似新鮮出爐嘅炸雞咁。調味適中,沾少少辣醬作為點綴,就咁食亦都非常可口。留意返,入面係有一條木棒架,唔好大大力咬落去。炆伊麵係令人喜出望外嘅,唔同菇菌嘅精華匯聚係伊麵中,而且菇菌份量多,啖啖菇,香味濃郁,令人一試難忘。蘆筍燴飯相對冇伊麵濃郁。但菇菌同蘆筍嘅配搭清新宜人。整體都十分之出色小食方面有鹽酥靈芝菇。炸得非常酥脆而唔油膩,配上伴菜,整體香口而清新。靈芝菇菌味出眾,非常好食。最後以一份檸檬乳酪蛋糕作結,口感香滑,清新宜人。依到所有食物質素都比想像中好,推薦大家黎一試!

首先講講晚餐。
頭盤、燉湯