2017-07-30 474 瀏覽
尖沙咀一向係一個吃喝玩樂嘅好地方,今日同朋友行完街,佢帶咗我去一間餐廳,坐落於金馬倫道,旺中帶靜,坐電梯上二樓,就見到一幅美女油畫迎接你,轉左推開玻璃門係室外嘅座位,仲種咗好多樹木,如果秋天冬天坐戶外應該幾舒服,呢排天氣熱, 所以選擇咗室內。呢度有好多生蠔選擇,有美國、紐西蘭、南非、西班牙、法國、愛爾蘭等,如果飲酒嘅朋友只要order兩杯酒,就可以用6折食生蠔,可惜朋友唔飲酒,享受唔到呢個優惠,而我自己,就叫咗杯2015嘅Cornerstone Sauvignon Blanc,微酸,fruity,好適合女仔飲,至於蠔呢,我哋分別叫咗Yellow stone、La Boite A Bijoux 同Ostra RegalYellow stone ($106)來自紐西蘭,都好大隻,肉厚,不太creamy,爽口,淡海水味,味道清甜La Boite A Bijoux ($118)比Yellow stone大,亦較creamy,海水味較濃,亦好鮮甜Ostra Regal ($116)蠔苗响愛爾蘭養殖約年半左右,之後就送到去法國再養殖半年,好特別,好複雜嘅味道,最後食呢款,我就覺得佢係先前兩隻嘅中間

Cornerstone Sauvignon Blanc

Yellow stone ($106)

La Boite A Bijoux ($118)

Ostra Regal ($116)
生蠔

Chic's Burrata Caprese Salad ($108)
意式芝士番茄沙律,Mozzarella Cheese整到半圓型,軟身又滑溜,淡淡嘅芝士,配上兩種顏色嘅番茄仔,又紅又黃,好吸引,配上White balsamic reduction ,好開胃
Chic's Burrata Caprese Salad

Oyster Vichyssoise ($88)
松露大蔥鮮蠔湯,好喜歡蠔湯,呢個賣相一流,中間係用松露打出嚟嘅泡,一啖喝下去蠔味濃,好creamy好細滑
Oyster Vichyssoise

Creamy Mussels ($138)
忌廉白酒煮青口,簡單又美味,青口肉厚肥美,又嫩滑,忌廉汁又夠晒濃郁,絕對可以加意粉一齊食
Creamy Mussels

Tiger Prawns Rigatoni in Pink Sauce ($168)
香煎虎蝦長通粉配番茄忌廉汁特點就係蝦同長通粉都好大,蝦彈牙,通粉煙韌,番茄配忌廉汁呢個組合好特別,而且黏稠適中,每條長通粉都能黏上汁料,非常美味

Chic's Pork Chop Melts ($238)
松露芝士厚切豬鞍,外層煎到有少少焦香,非常易切,上面再加上松露醬,肉質嫩滑,味道濃郁;仲有牛肝菌汁伴碟,令到呢碟菜式更有層次

Chic's Pork Chop Melts (

Apple crumble ($98)
大部分嘅 apple crumble 都係用碗上,呢個就有一個黑色嘅板上面,一邊係apple crumble,一邊係雪糕,apple crumble 肉桂味濃,蘋果酸甜適中,加埋牛油餅碎一齊食口感豐富,另一邊嘅雪糕就好軟滑,好想食完又食
Apple crumble

餐廳座位唔算多,枱與枱有足夠嘅空間,好舒服,絕對係邊食邊傾計嘅好地方

生蠔
Chic's Burrata Caprese Salad