餐廳: 鮨文
資訊:

2016-07-22 2005 瀏覽
久仰鮨文大名 睇到佢最出名個個海膽杯真係垂涎三尺 今次約左啲fd又book定枱 實行嘆世界大計 壽司來張口既mode我地揀左匠既omakase 有13件壽司 一條手卷 蒸蛋 魚湯 甜品 每人800蚊 偶爾要對自己好啲一泥就比毛巾同埋茶 好窩心隨後就送上前菜~酸汁鰻魚青瓜 聽到鰻魚已經心心眼 鰻魚已經用燒汁處理過 好香 青瓜配住酸汁好開胃 加上芝麻更香依個係金箔蟹肉柚子蒸蛋 一打開就有啲柚子傳入我的鼻 面頭綠色點點係柚子皮 所以先甘香另外一定要睇就係散落既金箔 點綴左成件事面頭係一個茨 有啲蟹肉絲 底下就係蒸蛋 質地好滑嫩 吾似連鎖店個啲 有時會蒸得太耐 無左啲水份我同個fd出晒名酒控 食omakase無理由吾飲清酒($450) 經店員介紹就介紹左依款甜啲既易入口啲 因為有個fd麻麻地酒 但飲落佢又ok wo! 真係易入口啲啵~依度飲清酒最cute就係依個裝酒容器 好方便又可以keep住冰凍 因為倒完清酒中間有個冰柱嗌左清酒後會俾杯我地揀 我揀左依個 好靚 睇泥花左吾少錢係裝置依啲配件度 用心打頭陣既壽司係真鯛 白身魚味道吾重 但質地就吾會令人失望 口感鮮嫩 實在 新鮮真係一大吸引點已經

一泥就比毛巾同埋茶 好窩心
酸汁鰻魚青瓜
金箔蟹肉柚子蒸蛋
另外一定要睇就係散落既金箔 點綴左成件事
面頭係一個茨 有啲蟹肉絲 底下就係蒸蛋 質地好滑嫩
吾似連鎖店個啲 有時會蒸得太耐 無左啲水份
已經有少少色水既醋飯 經過師傅既手 變得微暖 飯粒擠係一齊 都吾易散
加上教左我地要用手食先正宗 所以吾會好似平時啲壽司一夾即散
omakase最大特點就係可以同廚師溝通
一開始師傅落既wasabi量我地吾太適應 亦証明佢既wasabi係夠晒勁 平時係出面成日落勁多都無feel 依度就吾同 其後師傅就幫我地調較番 夠晒細心
之後就係深海池魚 上面有啲薑蔥 夾埋一齊又無違和感啵 仲襯托番個魚
金目鯛
金目鯛即日本大眼雞 肉質粉嫩 燒左少少表層 逼左啲魚油出泥 食落嫩嫩的
個樣好似油甘魚既依個叫做平政 肉質少少爽 由淡味同口感爽 依個壽司次序排列真專業
有啲魚師傅會加啲青檸汁落去 食落fresh d啵

鱸魚
依個係鱸魚 質地同其他魚吾一樣 燒過下 質地緊實 特別係近魚皮地方更爽 同埋算厚身 所以口感一流
torotoro~~ 好正啊 睇落油脂部分較多 但粉嫩既肉個部分入口即溶 豐腴肥美
勁正 帶少少筋 整體吾影響
白昆布醋鯖魚
依個全晚我覺得idea好新鮮既一款
上面蓋住既係白昆布 薄薄的但晶瑩剔透 配上醋鯖魚 整體甜甜酸酸甘 好得意
銀鱈魚
我既最愛 炙燒到半生熟既銀鱈魚 魚油豐盈 平時平平無奇既銀鱈魚甘製法真係好吸引我 上面加上個醬汁 融為一體 個壽司好快就滑入左我個肚子
牡丹蝦一向係我最愛 依度既牡丹蝦仲要甘大甘肥厚 一影完就秒吞左
三文魚子軍艦
最驚喜係依件三文魚子軍艦 三文魚子粒粒透亮 咬落清脆 仲好甜 外面既多數咸到一個點 但依度既係有食材本身既鮮甜
海膽壽司
我地吾係揀文個個omakase所以無海膽杯 但點知原來都有海膽壽司 激量海膽 吸取左三文魚子既教訓 知道點樣擺入口一啖過先吾會跌到周圍係 徙徙啲食材 所以一啖食晒個海膽壽司 堅鮮甜同creamy~
另外仲有鳥貝壽司 好動L 食落口爽口 貝類無得輸 而下面既係吞拿魚加mustard既結合 好新奇 但我又幾鐘意 mustard既味具體 夾埋吞拿魚既質感 good!
手卷係吞拿魚蓉溝蔥 增添啲口感 吾係一pat既 師傅係面前刴 聽住清脆既聲音好正 享受食野既過程先係最正 紫菜勁脆 所以真心正
last but not least, 魚湯奉上 好濃郁 仲有吾少得既蔥 魚味重 但一啲都吾腥!
日本直送蜜瓜
甜品係日本直送宮崎蜜瓜 好甜同埋水分好足! 食埋甜品真係好滿足~
酸汁鰻魚青瓜
金箔蟹肉柚子蒸蛋