2021-12-03 399 瀏覽
經過金馬倫道嘅時候,無意中見到呢一間主打和牛嘅餐廳,見呢排個人頹頹地,諗住食餐好嘅🤫就碰吓運氣睇吓有冇位。店員表示,如果唔介意坐吧枱位置,兩位都係有位嘅。咁我哋就即刻入咗去喇。餐廳係黑色做主調,其實感覺都同日本嘅燒肉店有啲似。Tasting menu $888/位(2位起)✨和牛沙律燒過嘅和牛片,牛油脂味香濃有咬口。爽脆嘅沙律菜配胡麻醬,清新開胃。✨和牛紫蘇天婦羅薄薄嘅天婦羅炸漿包住紫蘇葉同埋和牛粒,外脆內軟之餘,紫蘇葉減低咗和牛嘅油膩感。 ✨和牛鵝肝三文治烤脆咗嘅麵包包住吉列和牛同埋鵝肝。脆!軟腍!脆!軟腍。口感非常之豐富,和牛同埋鵝肝嘅油香喺口入邊爆發出嚟。✨話梅小蕃茄餐廳安排呢個微酸帶甜嘅小蕃茄嚟清一清味蕾,再好好享受嚟緊嘅烤肉。✨和牛拼盤 薄燒 - 由店主代燒,怕火嘅要退後兩步😂大火之下燒幾秒就食得,夾蛋漿炸蒜片蔥花,味道豐富。另外仲有夾口彈牙嘅牛舌,西冷、肉眼、牛三角油脂分布得好平均,烤過後香口,牛油油脂超香。✨和牛|櫻花蝦|舞茸釜飯 & 麵豉湯釜飯飯底有少少飯焦,配上半熟和牛片同櫻花蝦。香口惹味又飽肚。麵豉湯唔會死感,用料又足👍🏻✨士多啤梨🍓牛奶布甸最後甜品係清新嘅士多啤梨

餐廳係黑色做主調,其實感覺都同日本嘅燒肉店有啲似。

Tasting menu $888/位(2位起)

✨和牛沙律

✨和牛紫蘇天婦羅

✨和牛鵝肝三文治
烤脆咗嘅麵包包住吉列和牛同埋鵝肝。

✨話梅小蕃茄

✨和牛拼盤

✨和牛|櫻花蝦|舞茸釜飯 & 麵豉湯

✨士多啤梨🍓牛奶布甸
最後甜品係清新嘅士多啤梨。完全可以解到食完和牛嘅油膩,最後再配一杯牛奶布丁,微甜重奶香,為今日嘅和牛餐劃上完美嘅句號。
題外話/補充資料: 想讚一讚佢哋嘅店員,會好細心咁樣解釋每一款嘅食法同次序。